Новини

Трифонов: Най-вероятно ще участвам в изборите като водач на листа, но няма да стана министър

  11.02.2023 17:08  
Трифонов: Най-вероятно ще участвам в изборите като водач на листа, но няма да стана министър

„Има такъв народ” има сериозен шанс да влезе в следващото Народно събрание. Това каза в интервю за БНР лидерът на партията Слави Трифонов. Той заяви, че най-вероятно ще участва в изборите лично като водач на листа. За нищо на света обаче не би станал министър. 

Лидерът на ИТН обеща, че, ако партията му влезе в следващия парламент, ще направи всичко възможно той да е работещ такъв. Така той отговори и на въпроса дали би се коалирал с ГЕРБ, ако от това зависи съставянето на правителство. Трифонов не изключи нито една възможна коалиция в следващия парламент. 

„Най-важното е да бъдем гарант за това, което ще се случи на референдума. Това е нещо, което може да промени всичко. Сега ние ще бъдем гарант, ако влезем в следващия парламент, че това ще стане и ще се случат решенията, каквито и да са те", поясни Трифонов.

Според него президентската република е по-добра от парламентарната. Той обясни, че така ще се контролират много по-адекватно властите в страната.

„Сигурен съм, че в една такава ситуация парламентът ще има много по-голяма власт да контролира президента, отколкото в момента контролира министър-председателя”, поясни Трифонов.

„Оказа се, че в политиката трябва да си лъжец. Колкото по-добър лъжец си, явно толкова по-добър политик си", допълни още лидерът на ИТН.

Трифонов заяви, че "изчегъртването" на ГЕРБ не се е случило, защото това не можеш да го направиш сам. „Продължаваме промяната" и Кирил Петков са другото лице на ГЕРБ. Те са същите като поведение”, смята лидерът на „Има такъв народ”.

Той коментира и повдигнатите обвинения срещу длъжностни лица, включително енергийния министър в правителството на Кирил Петков от квотата на ИТН.

„Александър Николов е професионалист и аз му се доверявам”, категоричен бе Трифонов.

Според него тези обвинения ще отпаднат. Той смята, че този случай няма да се отрази на предизборната ситуация и това няма да има негативен ефект върху ИТН.

По казуса „Северна Македония” Слави Трифонов каза следното: „Хората се убедиха, че т.нар. македонци действат, само когато са притиснати до стената. Иначе виждаш какво правят. Това е много тъжно. Ако зависи от мен, ще направя всичко възможно да ги притисна”, каза той. Според него трябва да се наложи отново вето за влизането на РСМ в ЕС.

България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, но без нито един осъден политик за корупция. Това написа във Facebook лидерът  Слави Трифонов.

С пост в социалните мрежи той коментира санкциите, които САЩ наложи на още българи по списъка "Магнитски".

„За пореден път американските институции ни показаха как трябва да работят българските. Много е тъжно, но е факт. За българите, санкционирани вчера по закона „Магнитски”, беше ясно отдавна, че има съмнения за мащабни корупционни схеми. За американските власти обаче няма съмнения - те са категорични, че бившият министър на финансите Владислав Горанов е използвал поста си, „за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси”. Американското разследване посочва и колко точно са пропуснатите данъчни постъпления - 600 млн.лв.”, написа лидерът на ИТН.
„Днес партията на Горанов се отрече от него. Т.е. Владислав Горанов няма нищо общо с ГЕРБ, въпреки че в по-голямата част (над 5 години) от 10-годишното управление на ГЕРБ точно той получаваше доверието на партията за най-важното министерство - това, което управлява парите на цялата държава. Колко па да няма общо? Но така, де - след като преди Горанов остана без дом, днес остана и без партия”, допълни още Трифонов.

„За американските власти няма съмнения и за другото голямо име в санкционираните - “Румен Овчаров, че многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката”, “получавайки подкупи и други облаги” и е “получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки”. У нас обаче срещу Румен Овчаров бяха прекратени дела заради изтекла давност, а условната му присъда по делото “Мини Бобов дол” този месец беше отменена. Между другото, след 16-годишен съдебен процес по източването на милиони от “Топлофикация-София”, тези дни беше оправдан и Вальо Топлото, който навремето написа прословутото писмо за помощ именно до “Румен Овчаров. 2023 г. България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, но без нито един осъден политик за корупция”, смята още Трифонов.

По думите му  и българските институции и прокуратурата отдавна е трябвало да открият истината за санкционираните по “Магнитски”.

Според него този скандал излага страната ни. „Трябва бързо и безапелационно да се реализира съдебна реформа и най-после да се свърши с тази липса на справедливост и с този срам”, заключи Трифонов.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14