Икономика

Инфлацията в Германия бележи лек ръст през януари

  09.02.2023 11:06  
Инфлацията в Германия бележи лек ръст през януари

Инфлацията в Германия се е повишила леко през януари до 8,7 на сто, слагайки край на два месеца на спад, осигурен от намалелите цени на енергията, показват предварителни официални данни, обявени днес от федералната статистическа служби Дестатис, предаде Франс прес.

Показателят е нараснал с 0,1 процентни пункта спрямо декември, но остава под пика си от 10,4 на сто, достигнат през октомври. Противно на обичайното, Дестатис не дава подробности за разпределението на увеличението на цените в различните сектори.
Ръстът на хармонизирания ценови индекс, който служи като референтен за Европейската централна банка, се е забавил през януари - до 9,2 на сто на годишна база, но остава доста над целевата инфлация от 2 на сто, заложена от ЕЦБ в средносрочен план.

Инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната се стабилизира на високо ниво, след като миналата година цените достигнаха равнища, невиждани от 50-те години на миналия век. Задържането на инфлацията става благодарение на стабилизацията на цените на енергоносителите, след като Берлин направи нужното, за да си осигури мащабни доставки на втечнен природен газ.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14