Свят

Володимир Зеленски е на посещение във Великобритания

  08.02.2023 14:18  
Володимир Зеленски е на посещение във Великобритания

Изненадващо посещение на украинския президент Володимир Зеленски във Великобритания. Това е първата му визита след руската инвазия в Украйна преди година.

Зеленски ще се срещне с британския премиер Риши Сунак и ще говори пред британския парламент, потвърдиха от Даунинг стрийт 10. Планирана е среща и с крал Чарлз Трети.

Президентът Зеленски ще се срещне с украински войници, които понастоящем са на обучение на Острова. Великобритания е една от страните, предоставили най-голяма подкрепа на Киев, като отпуснатата досега военна помощ възлиза на 2,5 милиарда паунда.

Канцеларията на британския премиер съобщи, че възнамерява да разшири обхвата на обучението по море и по въздух на военнослужещи от украинските въоръжени сили. Предвижда се в бъдеще във Великобритания да бъдат подготвяни пилоти на изтребители и морски пехотинци. Освен това "Даунинг стрийт" възнамерява да ускори предоставянето на военно оборудване на Киев.

Очаква се Риши Сунак да изрази подкрепата си за плановете на Зеленски за постигане на справедлив и траен мир в Украйна. Освен това по-късно днес Лондон се очаква да представи нов пакет от санкции срещу Москва, насочени срещу лица, които са помагали на руския президент Владимир Путин да "натрупа лично състояние, както и срещу компании, които трупат печалби от военната машина на Кремъл".

От началото на руската инвазия британското правителство наложи санкции на стотици физически и юридически лица в Русия.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14