Автомобили

Изцяло новото Audi A8 идва, какво да очакваме

  01.02.2023 12:16  
Изцяло новото Audi A8 идва, какво да очакваме

Главният дизайнер на Audi Марк Лихте сподели подробности относно предстоящата смяна на поколението на модела A8. Очаква се новият флагман на марката да се появи на пазара през 2024 година, като той ще бъде електромобил без ДВГ.

Според Лихте автомобилът ще бъде „много подобен“ на концепцията Grandsphere от 2021 година. Той ще се казва A8 E-Tron и ще бъде изграден върху платформата PPE (Premium Platform Electric), разработена съвместно с Porsche.

Съдейки по факта, че Audi все още не е изкарала прототип на бъдещото A8 на пътни тестове, можем за заключим, че разработката е на ранен етап. Ще припомним, че Audi Grandsphere дебютира през лятото на 2021 г. и още тогава изложбената кола беше наречена предвестник на новото A8.

Той стана вторият електрически автомобил от концептуалното трио с префикса сфера и трябваше да посочи вектора за по-нататъшно развитие на дизайна и технологиите на марката. В скорошно интервю за Autocar, Марк Лихте направо нарече Grandsphere „много специфичен тийзър за бъдещия сериен модел“.

Grandshere е по-голям от настоящото Audi A8, но има странни задни врати, които е малко вероятно да мигрират към серийния автомобил. Не очаквайте и седалки тип „кофа“ с накланящи се на 60 градуса облегалки или прибиращ се волан в арматурно табло.

Тези елементи едва ли ще бъдат внедрени в масово произвежданите автомобили. Но е напълно възможно да се очаква широкото използване на екологично чисти материали, включително тези, получени чрез преработка.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14