Свят

Японски ядрен реактор е спрян след тревога

  30.01.2023 15:04  
Японски ядрен реактор е спрян след тревога
  CNN

Реактор в японска атомна електроцентрала се изключи автоматично след сигнал за тревога, но не беше установено повишаване на радиацията. Регулаторните органи разследват причината, предава БГНЕС по информация на АФП.

Реакторът на електроцентралата Такахама е спрял около 15:20 ч. местно време след аларма, предупреждаваща за бързо намаляване на броя на неутроните, съобщи Агенцията за ядрено регулиране (NRA).

Оттам заявиха, че "реакторът се охлажда нормално" и "няма въздействие върху околната среда", тъй като не са открити отклонения в нивата на радиоактивност.

Регионалните власти също заявиха, че не е ясно какво е предизвикало задействането на алармата. Реакторът, който е един от четирите в централата в Такахама, започна отново да работи едва в края на миналата година след рутинни проверки.

В Япония има 33 реактора, но по-малко от една трета от тях са отново в експлоатация повече от десетилетие след смъртоносното цунами през март 2011 г., което предизвика авария в атомната електроцентрала "Фукушима".

Не всички работят целогодишно, а страната е силно зависима от вноса на изкопаеми горива.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14