Анализи

Работник отново чупи с чук жълтите павета на София

  29.01.2023 11:50  
Работник отново чупи с чук жълтите павета на София

Работник отново бе заснет да чупи с чук на малки парчета част от жълтите павета, които са на площад "Свети Александър Невски". Кадрите, разпространени от агенция "Булфото", са направени следобед в събота. В неделя столичният кмет Йорданка Фандъкова реагира със заплаха за налагане на глоба от 200 000 лв., ако се докаже нарушение.

Още в събота по казуса реагира Борис Бонев, общински съветник от "Спаси София".

"И докато Йорданка Фандъкова и сянката ѝ Георги Георгиев (председател на Столичния общински съвет) се кълнат по телевизиите, как няма да допускат повече експерименти с жълтите павета, на терен мърлявата и некачествена работа си продължава. Толкова за техния авторитет, толкова за тяхната способност да управляват този град, толкова за кухите им ПР обещания", написа "Спаси София" във фейсбук.

Дежавю

През октомври 2022 г. също се разпространяваше видео, което показваше как здрави павета се удрят с чук, за да се начупят и след това да бъдат напаснати вече малките парчета от тях. Затова преди дни от Столичната община съобщиха, че изпълнителят на ремонта на паважната настилка е глобен със 100 000 лева за увреждане на културно наследство

Фирмата, която реди жълтите павета пред парламента, изпрати своя позиция, в която посочва, че паветата са взети с протокол, в който изрично е посочено, че са бракувани.

Фандъкова: Ще наложа 200 000 лв. глоба при нарушение

200 000 лв. е глобата, която ще наложа на фирмата “Трейс груп холд”, ако се установи, че неин работник за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве, написа в неделя столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук.

В поста си тя припомня, че през октомври миналата година вече е наложила санкция от 100 000 лв. за доказано умишлено чупене на цяло керамично паве от работник на фирмата.

“Налагането на максималния размер на санкцията е задължително, както при повторно нарушение, така е след като през есента поисках от изпълнителя допълнителни технически ръководители на обекта, както и инструктажи към работниците за работа с обекти, част от културно-историческото наследство на София”, пише кметът.

Фандъкова посочва, че всички записи от видеонаблюдението на Столична община в зоната вече са свалени. Те се преглеждат, извършена е и проверка на място. Ще се подаде и сигнал до СДВР, за изясняване на всички факти. Случилото се ще бъде установено и няма да остане без последици.

Пренареждането на жълтите павета по бул. “Цар Освободител”, в участъка от бул. “Васил Левски” до БАН, е част от проекта за възстановяване на централната градска част. Площта му е под 1.5% от всички предвидени за ремонт площи в зоната, а стойността му по договор е 204 хил. лв. Заради установеното разместване на жълтите павета приемането на участъка е спряно, а разплащания за него от Столична община не са извършвани.

Фандъкова реагира по повод кадрите на работник, заснет да разбива едно от жълтите павета

ВИДЕО

 


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14