Новини Свят

Украйна поиска изтребители Ф-16

  26.01.2023 08:00  
Украйна поиска изтребители Ф-16

След като си осигури доставки на танкове, Украйна сега ще се опита да получи съвременния изтребители като американските Ф-16, заяви днес съветник на украинския министър на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Той каза това в деня, когато Германия и Съединените щати обявиха, че ще доставят танкове на Киев. "Следващото голямо препятствие сега ще бъдат изтребителите", заяви в интервю за Ройтерс Юри Сак, който е съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников, предаде БТА.

Украинските ВВС притежават остарели изтребители от съветско време, произведени още преди страната да обяви независимост преди повече от 31 години. "Ако получим (западните изтребители), преимуществата на бойното поле ще бъдат огромни… Не става въпрос само за (американски многоцелеви изтребители) Ф-16; това, което искаме, са самолети четвърто поколение", добави Сак.

Западната военна подкрепа е от жизненоважно значение за Киев и нейното количество бързо нарасна в хода на войната. Преди руската инвазия самата идея за доставки на нападателни оръжия за Украйна беше изключително спорна, но оттогава табутата в тази област падат едно след друго, отбелязва Ройтерс. "Не искаха да ни дадат тежка артилерия, а после ни дадоха. Не искаха да ни дадат системи "Хаймарс" (HIMARS), а после ни дадоха. Не искаха да ни дадат танкове, а сега ни дават танкове. Освен ядрени оръжия, не остава нищо друго, което няма да получим", заяви съветникът на украинския министър на отбраната.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14