Свят

САЩ обмислят по-строги регулации за замърсяването от животновъдните ферми

  24.01.2023 16:23  
САЩ обмислят по-строги регулации за замърсяването от животновъдните ферми

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) съобщи, че ще проучи дали да затегне регулациите за големите животновъдни ферми, които изпускат тор и други замърсители във водоемите, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията не е преразглеждала правилата си, отнасящи се до най-големите животновъдни обекти, в които се отглеждат хиляди свине, пилета и едър рогат добитък, от 2008 година. Службата заяви през 2021 г., че не планира промени, но в края на миналата седмица обяви, че е размислила по този въпрос в отговор на съдебно дело, заведено от екологична група.

Въпреки че не се ангажира с въвеждането на по-строги изисквания, агенцията призна, че се нуждае от по-актуални данни за степента на проблема и достъпни методи за ограничаването му.

"Агенцията за опазване на околната среда реши да събере допълнителна информация и да проведе подробно проучване по тези въпроси, за да може да вземе информирано решение дали да предприеме разработване на нови норми", посочи агенцията.

Екоорганизацията "Фууд енд уотър уоч" (Food & Water Watch), чийто иск доведе до промяната в позицията на агенцията, коментира, че новият й подход е закъснял. "В продължение на десетилетия хлабавите правила на Агенцията за опазване на околната среда позволяват опустошителни и широкомащабни последици за общественото здраве и околната среда на уязвимите общности в цялата страна", посочи Тара Хайнцен, правният директор на групата.

Говеждото, птичето и свинското месо  са станали по-достъпни основни продукти в американската диета благодарение на консолидацията на индустрията и възхода на гигантските ферми. И все пак федералните и щатските агенции за защита на околната среда често не разполагат с основна информация, като например къде се намират фермите, колко животни отглеждат и как се справят с оборския тор.

Оттичането на отпадъци и торове от обектите и от обработваеми земи, където се разпръсква оборски тор, замърсява потоци, реки и езера. Това е водещата причина за цъфтеж на водорасли, което създават опасности в много водни пътища и мъртви зони в Мексиканския залив и езерото Ери.

Съгласно Закона за чистата вода Агенцията за опазване на околната среда регулира дейността на големите ферми, обхванати от федералния режим за издаване на т. нар. разрешителни за замърсяване. Федералният закон изисква само тези ферми, за които е известно, че изхвърлят отпадъци, да получат разрешителни.

Най-новите данни на Агенцията за опазване на околната среда показват, че 6266 от 21 237 обекта за концентрирано хранене на животни в страната имат тазкива разрешителни.

В плана си агенцията посочи, че нейните правила налагат "съществени и подробни изисквания" към производствените зони - хамбари и хранилища, където се държат животни, плюс съоръжения за съхранение на оборски тор, както и поземлени участъци, върху които се разпръскват тор и отпадъчни води.

При вземането на решение дали да преразгледа правилата Агенцията за опазване на околната среда ще обмисли колко добре те контролират замърсяването и как промяната им ще доведе до подобрения.

Агенцията призна, че нейните данни за заустванията във водните пътища са "оскъдни", с предварителен анализ, базиран на доклади от само 16 обекта за концентрирано хранене на животни. В допълнение към търсенето на информация от повече ферми, Агенцията за опазване на околната среда заяви, че ще прецени дали изхвърлянията са широко разпространени на национално ниво или са концентрирани в определени щати или региони.
Агенцията също така ще разгледа практиките и технологиите, разработени след последното преразглеждане на действащите разпоредби, тяхната потенциална ефективност при предотвратяване на изпускания и разходите, до които те водят за собствениците и операторите на ферми. Според закона новите изисквания към фермите трябва да бъдат "технологично достъпни и икономически постижими".

Преразглеждането на правилата за замърсяване на водите обикновено отнема няколко години, трима служители на пълен работен ден и 1 милион долара годишно за помощ от подизпълнител, посочи Агенцията за опазване на околната среда. Проучването ще определи дали "потенциалните ползи за околната среда от предприемането на нормотворчески процес оправдават отделянето на значителните ресурси, които са необходими".

Организации на животновъди коментираха, че правителствената регулация и в момента е достатъчно силна и че доброволните мерки като засаждане на покривни култури извън сезона и буферни ивици между обработваемите земи и водните пътища са най-добрият начин за ограничаване на оттока.

Екологичните групи твърдят обаче, че разпоредбите трябва да обхващат повече ферми, да изискват по-добро изграждане на "лагуни за тор", за да се избегнат течове, и да забранят практики като разпръскване на отпадъци върху замръзнала земя, от която те често се биват отмивани по време на дъждовни бури или топене на снеговете.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14