Свят

Япония поставя за цел увеличаването на военната си мощ и ниската раждаемост

  23.01.2023 12:45  
Япония поставя за цел увеличаването на военната си мощ и ниската раждаемост

Японският премиер Фумио Кишида заяви днес, че Япония е изправена пред най-сериозната ситуация в сферата на сигурността в региона от края на Втората световна война и обеща да увеличи военната мощ на страната съгласно новоприетата стратегия за сигурност, както и да се справи с бързо намаляващата раждаемост, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на Кишида прие ключови реформи в сферата на отбраната през декември, предвиждащи развиване на способност за нанасяне на контраудар. Новата политика се различава значително от досегашната следвоенна политика на страната, основаваща се изцяло на принципа на самоотбраната.

В своя реч при откриването на парламентарната сесия на японския парламент Кишида заяви, че активната дипломация трябва да бъде приоритет, но тя се нуждае от "отбранителна мощ, която да я подкрепя".
Той добави, че новата отбранителна стратегия на Япония е основана на реалистична симулация, "тъй като сме изправени пред най-сериозната и сложна обстановка в сферата на сигурността в региона от края на Втората световна война и въпроса дали можем да защитим живота на хората при възникване на извънредна ситуация".

"Пояснявам, че няма да има никаква промяна в принципите на Япония за отричане от ядрените оръжия и разчитане единствено на самоотбрана, както и в нашия път на миролюбива страна", каза още Кишида.

Японският премиер обърна внимание и на критичното значение на раждаемостта. "Нямаме време за губене при политиките за децата и подкрепата при отглеждането на деца", каза той.

"Трябва да създадем икономическо общество, в което децата са на първо място и да увеличим раждаемостта", добави Кишида.

Японският премиер обеща да увеличи финансовата подкрепа за семействата с деца и каза, че ще изготви план до юни.

Засега усилията за насърчаване на японците да имат повече деца имат ограничено въздействие въпреки изплащането на помощи за бременност, раждане и грижи за деца, посочва АП. Според критици правителствените субсидии все още са насочени предимно към родители, които вече имат деца, вместо да премахват трудностите, пречещи на младите хора да създават семейства.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14