Свят

Шолц и Макрон: Заедно трябва да направим Европа по-силна

  21.01.2023 08:23  
Шолц и Макрон: Заедно трябва да направим Европа по-силна

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон подчертаха в съвместна статия в германското издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че се стремят към бърз и конкретен напредък в процеса на разширяването на ЕС, предаде ДПА.

"В същото време трябва да направим така, че разширеният Европейски съюз да остане дееспособен, с по-ефективни институции и по-бързи процедури за вземане на решения, по-специално чрез разширяване на гласуването с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет", написаха двамата лидери.

Те специално споменаха страните от Западните Балкани, повечето от които са на различни етапи от дългия процес на присъединяване към ЕС.

"За да имаме силна Европа утре, трябва да инвестираме повече в нашите въоръжени сили и в основите на нашата европейска отбранителна промишленост", написаха канцлерът и президентът. Това по тяхно мнение ще повиши отбранителните способности и ще превърне Европа в силен партньор, включително и на САЩ.

"Обявяваме се категорично за амбициозна стратегия за поощряване на конкурентноспособността на европейската индустрия и за европейска среда, която насърчава конкуренцията и иновациите", посочиха Шолц и Макрон, без изрично да споменават опасенията, че Европа ще бъде поставена в неизгодно положение от новия американски Закон за намаляване на инфлацията.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14