Свят

Военна помощ за Украйна обсъждат министрите на отбраната на НАТО и ЕС

  20.01.2023 12:47  
Военна помощ за Украйна обсъждат министрите на отбраната на НАТО и ЕС

Във военната база "Рамщайн" в Германия започна среща на министрите на отбрана на Съединените щати и съюзниците им за съгласуване на военната помощ за Украйна. България е представена от министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Преди срещата, във вечерното си обръщение, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че очаква силни решения за допълнителни доставки на оръжия от западните страни.

Междувременно Вашингтон обяви нов пакет военна помощ за Киев на стойност от близо 2,5 милиарда долара. Финландия обеща още 400 милиона евро военна помощ за Украйна.

Кремъл заяви, че западните танкове няма да променят нищо и няма да спрат Русия да постигне целите си.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна във военновъздушната база Рамщайн след посещение в Берлин, където разговаря с германския си колега Борис Писториус, който встъпи в длъжност броени часове преди срещата.

Остин е домакин на осмото заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Представителите на държави-членки и страни-партньори на НАТО и ЕС обсъждат обстановката в Украйна и предоставената международна помощ за страната.

"Контактната група имаше важна роля в установяването, синхронизирането и осигуряването на военни способности, от които се нуждаят украинците, за да защитят родината си от руската агресия. Министърът очаква с нетърпение срещата с лидерите на близо 50 държави от тази група, посветена на самоотбраната на Украйна, заяви Сабрина Сингх, говорител на Пентагона.

Съединените щати обявиха и допълнителна помощ за Киев в размер на 2,5 милиона долара, включваща 59 бойни машини на пехотата "Брадли" и 90 бронирани машини "Страйкър", боеприпаси за ракетните системи "Хаймарс" и още подкрепа за подкрепа за украинската противовъздушна отбрана.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че очаква силни решения от срещата в база "Рамщайн" и още западни оръжия за Украйна.

"Един от най-важните елементи са танковете - модерни западни танкове, за чиято доставка преговаряме с нашите партньори", заяви Володимир Зеленски.

Той съобщи още, че е постигнато важно споразумение след срещата в Киев с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси. Агенцията ще разположи свои екипи в четирите украински атомни централи, за да намали риска от тежки аварии, докато войната продължава.


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14