Новини Свят

Площадът на Републиката в Париж: Десетки хиляди на протест срещу пенсионната реформа

  19.01.2023 20:33  
Площадът на Републиката в Париж: Десетки хиляди на протест срещу пенсионната реформа

Французите протестират масово срещу реформата на пенсионната система и повишаването на възрастта на пенсиониране. Общонационалната стачка парализира страната. Площадът на Републиката в Париж беше почернял от народ, десетки хиляди бяха излезлите на протест срещу пенсионната реформа. Начело на шествието застанаха синдикални и опозиционни лидери. Дори пожарникари са се присъединили към протеста. Тълпата се придвижваше трудно, като още в първия час полицията задържа 15 души заради забранени предмети. 

Междувременно френската полиция изстреля сълзотворен газ срещу участниците в протестите, след като отделни лица с качулки и маски хвърлиха снаряди срещу органите на реда, предаде Ройтерс.   

Около 400 000 души са протестирали днес следобед в Париж срещу пенсионната реформа, съобщи пред АФП синдикатът CGT, но още няма официални данни за броя на демонстрантите във френската столица.  50000 са протестирали сутринта в Тулуза, 30000 в Марсилия, подобна е обстановката в другите големи градове. Има информация за стълкновения и щети в Париж, Лион и Рен.

Париж, 19 януари 2023 г./ ЕПА/БГНЕС

Пенсионната реформа "няма смисъл", Макрон "няма да удържи" - заяви по време на митинга крайнолевият лидер Меланшон, а според лидера на социалистите Оливие Фор "няма по-несправедлив проект от повишаването на възрастта на пенсиониране".   

Париж, 19 януари 2023 г./ ЕПА/БГНЕС

Обстановката днес във Франция е определяна като "синдикална карантина". Транспортът е почти парализиран, в 60 гимназии има блокади. Стачката е масова в рафинериите, има спад в производството на електричество. Окуражени от успеха си, синдикалните лидери обмислят втори протестен ден до края на януари, което е "тревожен знак" за френското правителство. Същевременно президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че плановете на правителството му за пенсионната реформа са "справедливи и отговорни" и трябва да бъдат осъществени. 

"Трябва да осъществим реформата", каза Макрон, цитиран от Ройтерс,  на пресконференция в Мадрид редом до испанския си колега Педро Санчес. Френският президент призова също така хората да протестират мирно. 


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14