Новини

Български гласъ е за съхраняване на плодородните земи

  18.01.2023 11:21  
Български гласъ е за съхраняване на плодородните земи

Партия „Български гласъ“ категорично настоява за пълна забрана за промяна на статута на плодородните земеделски земи и гори с цел изграждането върху тях на фотоволтаични и вятърни централи. Това обяви председателят на партията Тихомир Василев. Формацията настоява за промени в Закона за опазване на земеделските земи, като се допуска изграждането на фотоволтаични и вятърни паркове в терени от осма до десета категория.  

 „Не трябва да допускаме нашите земи и гори да се превърнат в строителни площадки и да намаляват площите за отглеждане на зърно, зеленчуци и плодове. Земеделската земя и горите са богатството на България и трябва да ги пазим за нашите деца и бъдещите поколения“, коментира Василев.  

Отдавна е ясно, че земеделските земи са най-подходящи и за разполагане на фотоволтаични инсталации, защото те най-често са равномерно огрети от слънцето. Апетитите към тях от страна на инвеститори в доходоносни фотоволтаични плантации са големи, а много собственици на земеделски земи са изкушени да ги отдадат под наем за такива проекти срещу по-големи доходи, отколкото би им донесло земеделието.   

Според Василев се наблюдава бум в изграждането на фотоволтаични централи в страната, като изникват на всякакви терени и в средата на плодородни почви и гори. „Не сме против възобновяемата енергия, но трябва да има по-строг държавен и граждански контрол върху терените за изграждането на централите“, допълни Василев.   


Анкета

Подготвена ли е България да реагира при силно земетресение?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14