Шоу

Ето кой грабна Златен глобус на тазгодишните награди

  11.01.2023 09:26  
Ето кой грабна Златен глобус на тазгодишните награди

Американският режисьор Стивън Спилбърг получи наградата "Златен глобус" за най-добър режисьор за полуавтобиографичния му филм "Семейство Фейбълман", предадоха световните агенции. А самият филм спечели наградата за най-добра драматична продукция, предаде БТА.  

Лентата е съкровен разказ, до голяма степен вдъхновен, от детството на режисьора. В нея главното действащо лице е американски евреин, който мечтае да прави филми през 60-те години на миналия век, докато бракът на родителите му се разпада необратимо.

Режисьорът и сценарист Мартин Макдона пък получи "Златен глобус" за най-добър сценарий за "Баншите на Инишерин", филм, разказващ за разпадналото се приятелство между двама мъже. Продукцията спечели и наградата за най-добра комедия.

Еди Мърфи получи почетно отличие за цялостен принос към развлекателната индустрия.

"Домът на Дракона", "Начално училище Абът" и "Белият лотос" спечелиха трите най-големи телевизионни отличия  "Златен глобус". Те бяха отличени съответно в категориите за телевизионна драма, телевизионна комедия и най-добър лимитиран сериал, антология или телевизионен филм.

В актьорските категории Колин Фарел и Мишел Йео спечелиха наградите "Златен глобус" съответно за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова комедия. Фарел получи отличието за ролята си в продукцията Макдона "Баншите на Инишерин", която по този начин завърши наградната церемония с общо три статуетки. А Йео за ролята си във филма "Всичко навсякъде наведнъж" -  продукция, окачествявана като комбинация от сюрреалистична комедия, научна фантастика, фентъзи, филм за бойни изкуства и анимация, посветена и на темата за паралелните вселени и надвисналата глобална опасност.

Техните колеги Остин Бътлър и Кейт Бланшет получиха отличията съответно в категориите за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова драма. Бътлър грабна наградата за "Елвис", а Бланшет за "Тар". Биографичният филм за Краля на рока, донесъл приза на Бътлър, е дело на Баз Лурман. Продукцията, за която бе отличена Бланшет е режисирана от Тод Фийлд и за нея актрисата получи и "Купа Волпи" на кинофестивала във Венеция миналата есен. Филмът разказа за възхода и падението на диригентката и композиторката Лидия Тар, за жертвите, които изисква и налага изкуството, за трансформациите, през които преминава всеки, който е всепогълнат от изкуството и е загърбил всичко друго.

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в поддържаща роля в пълнометражен филм победиха съответно Джонатан Ки Куан за "Всичко навсякъде наведнъж" и Анджела Басет за "Черната пантера: Уаканда завинаги".

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в комедиен сериал пък доминираха Джеръми Алън Уайт за "Мечката" и Куинта Брънсън за "Начално училище Абът". Най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна драма станаха съответно Кевин Костнър за "Йелоустоун" и Зендая за "Еуфория". Отличията за главни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха съответно Еван Питърс за "Дамер - Чудовище: Историята на Джефри Дамер" и Амандай Сайфред за "Отпадане".

Отличията за второстепенни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха съответно Пол Уолтър Хаузър за "Черна птица" и Дженифър Кулидж за "Белият лотос".  Докато отличията в най-добра второстепенна мъжка и женска роля в телевизионен драматичен или комедиен сериал получиха съответно Тайлър Джеймс Уилямс за "Начално училище Абът" и Джулия Гарнър в "Озарк".

В категорията за най-добра анимация победител е "Пинокио" на Гийермо дел Торо.

За най-добра чуждоезична лента бе обявен аржентинския филм "Аржентина 1985".

Наградата за най-добра филмова музика получи Джъстин Хъруиц за "Вавилон", докато отличието за най-добра филмова песен отиде при "Naatu Naatu" от индийския филм "RRR".

Златен глобус 2023

Златен глобус 2023

Златен глобус 2023

Златен глобус 2023

Златен глобус 2023 БГНЕС

 


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14