Анализи

Нов силно заразен подвариант на омикрон идва от САЩ

  05.01.2023 19:10  
Нов силно заразен подвариант на омикрон идва от САЩ

Наред със заплахата от отварянето на китайските граници, Европа наблюдава с повишено внимание и идващ от САЩ нов подвариант на омикрон, който е силно заразен. Става дума за XBB.1.5, който все още не е установен в България, но вече е изолиран в най-малко 25 страни по данни на Световната здравна организация, изнесени на вчерашния брифинг на генералния й директор Тедрос Гебрейесус. Германските власти днес съобщиха, че следят с тревога развитието на ситуацията. Нейните очертания не са съвсем ясни, тъй като не само у нас, а и навсякъде в Европа тестването и секвенирането за проследяване на нови варианти е намалено до минимум.

Новият вариант се появи в края на октомври в щата Ню Йорк и в края на декември случаите вече се удвояваха за една седмица. В момента този вариант отговаря за около 40% от всички ковид инфекции в САЩ. Хоспитализациите в североизточните райони на САЩ се увеличават, което породи опасения, че XBB.1.5 ще поведе нова вълна с разпространението му в другите държави. Според оценки на американски лекари XBB.1.5 се разпространява над два пъти по-бързо от BQ.1.1, който в момента е доминиращият вариант във Великобритания, пише "Гардиън".

У нас по последни данни от Националния център по заразни и паразитни болести доминиращите варианти са: BA.5.x (52.3%), BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (35.4%), BQ.1.1 (1.5%), BQ.1.1.18 (6.2%), BQ.1.1.3 (1.5%), и два подварианта на BA.2 (3.1%) - съответно BN.1.3.1 и CH.1.1.

Новият вариант от САЩ има необичайна мутация, известна като F486P, която му помага да се разпространява. Мутацията променя тази част от вируса, която атакуват антителата от ваксините или предишни заразявания. XBB.1.5 е усъвършенствана версия на XBB, който също имаше мутацията, но пък не можеше да се прикрепя добре към човешките клетки. Този недостатък е отстранен при последния вариант и затова XBB.1.5 се разпространява толкова бързо.

Засега няма данни, че XBB.1.5 причинява по-тежко протичане на заболяването, което е най-важното, но скоростта му на разпространение предполага, че той все пак ще достигне до повече рискови групи хора.

Учените не се наемат да прогнозират на този етап дали новият вариант ще доведе до нова вълна. Смята се, че XBB.1.5 е отчасти виновен за увеличението на хоспитализациите в щата Ню Йорк, но грипът, студът и събиранията в затворени помещения също допринасят за това. Засега се смята, че основания за паника няма.

У нас и в Европа в момента върлува силна комбинация от грип и други респираторни вируси, което според специалисти в известна степен пречи на COVID-19 да надигне глава. Всеки вирус активира имунната система и това донякъде създава щит и за последващи заразявания. С други думи, ако човек е карал някакво вирусно заболяване по празниците, то има надежда имунната му защита да отблъсне кратка среща с вируса, причиняващ COVID-19, отбелязва "Гардиън".

Медиците съветват хората да си припомнят основните правила за предпазване от заразяване - наред с ваксините, това включва намаляване на контактите, носене на маска в затворени обществени помещения и самоизолация в случай на симптоми.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14