Новини

Скандал в кулоарите: ГЕРБ и ПП в пряк сблъсък за енергетиката

  05.01.2023 11:32  
Скандал в кулоарите: ГЕРБ и ПП в пряк сблъсък за енергетиката

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев и Жечо Станков от ГЕРБ влязоха в пряк словесен сблъсък за енергетиката. Всичко това се разигра в кулоарите на парламента и пред погледите на репортери и камери, а напрежението прерасна до канонада от обвинения. Към скандала се присъединиха и депутати от "Възраждане", които също скочиха срещу затварянето на централи, обвинявайки "Промяната".

По-рано в изявление, излъчено във фейсбу клидерът на ГЕРБ Бойко Борисова и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков заявиха, че трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. "Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана", каза Борисов.

"В първата си седмица като служебен финансов министър имахме разговор с Пеканов с ЕК и те казаха, че е договорено затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Моят отговор беше, че с мой подпис това няма да се случи. То не се и случи през първия служебен кабинет. Като редовно правителство заварихме вече договорено затваряне на 1400 мегавата въглищни мощности", съобщи пред репортерите Асен Василев.

"Ние казахме, че по-скоро няма да има план, отколкото да допуснем България да замества въглищни с газови мощности с вносно гориво и да се лишаваме от българския източник на енергия. След месец затворени преговори постигнахме възможния компромис - 40% намаляване на емисиите без затваряне на въглищните мощности", допълни той и попита какво е подписал Борисов през 2020 г. в Брюксел.

 


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14