Новини

Министърът на отбараната: Украйна иска бронетанкова техника и ракетни комплекси

  04.01.2023 19:43  
Министърът на отбараната: Украйна иска бронетанкова техника и ракетни комплекси

Има искане от украинска страна не само за различни боеприпаси, но и за бронетанкова техника, както и за зенитно-ракетни комплекси, няма, обаче, нищо договорено конкретно - това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който беше изслушан в ресорната парламентарна комисия.

"Министерството на отбраната не изнася въоръжение и техника извън одобреното вече с решението на Народното събрание. По никакъв начин не бихме си позволили да прескочим най-висшия орган в държавата“, каза министър Стоянов и допълни, че такъв тип решение не може да бъде взето без Народното събрание.

Изказването му е в отговор на въпрос, свързан с посещението му в Украйна през декември, м.г, и дали е поискана допълнителна военна помощ от украинска страна. А посещението в Украйна беше свързано с изпълнението на точка 3 от решението на Народното събрание от 3 ноември, с което се казва на Министерски съвет, в едномесечен срок, да организира провеждането на преговори с представители на различни страни за евентуални заместващи платформи.

По думите на Стоянов точно това е била и целта – да се види искането на украинската страна, за да може при евентуална договореност със страна съюзник, да се прецени какво можем ние да предоставим и получим.

"Това въоръжение, което ще бъде предоставено на Украйна, стойността му ще бъде възстановена не от бюджета на Министерство на отбраната, а от централния бюджет", обясни военният министър. По думите му това е така, тъй като все още не са приети предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които касаят създаването на фонд за отбрана.

Междувременно Министерството на отбраната продължава разговорите с Полша за ремонт на двигатели за самолетите МиГ-29 за българските Военновъздушни сили (ВВС). Това каза още министърът на отбраната Димитър Стоянов след заседанието на Комисията по отбрана днес. "Полската страна може да ни предостави два двигателя за самолети МиГ- 29, като се водят и разговори за ремонт на още четири двигателя. Цената и параметрите на бъдещ договор все още се уточняват", обясни министър Стоянов.

В края на 2022 г. заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова участва в Полша в работна среща с представители на Министерството на националната отбрана на Полша и полската компания „Военни авиационни заводи №2“ за ремонта на двигателите.

Военното ни министерство продължава да търси варианти и за предоставяне на самолети, с които да се изпълнява мисията по охрана на въздушното ни пространство след изтичане на ресурса на МиГ-29. Разговори се водят със САЩ, Държавата Израел, Франция и Швеция.

Очаква се още информация, за да се изготви анализ, при което основният аргумент ще бъде необходимият финансовия ресурс, посочи министър Стоянов. „Моите предпочитания са да има самолет за изтребителната ни авиация и ние сами да охраняваме въздушното си пространство. ВВС са ме уверили, че имат възможности да осигурят инженерно-технически и летателен състав, ако типът самолет е различен“, посочи той.


Анкета

Бихте ли дали 400 лева за театър?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14