Икономика

Япония спира да застрахова кораби, плаващи в руски води

  24.12.2022 11:09  
Япония спира да застрахова кораби, плаващи в руски води

Три японски застрахователни компании ще спрат да застраховат кораби за щети във всички руски води поради войната в Украйна, което потенциално ще засегне вноса на енергийни ресурси в Япония, включително втечнен природен газ (ВПГ), съобщи вестник японския вестник "Никей", цитиран от Ройтерс.

Трите застрахователни компании са започнали да уведомяват собствениците на кораби за решението си в петък, съобщи бизнес всекидневникът.

Решението на застрахователите е продиктувано от отказа на презастрахователните компании да поемат рискове, свързани с войната в Украйна, пише вестникът.

Решението, което важи дори за водите в Далечния изток на Русия, далеч от боевете, може да направи корабоплаването там твърде рисковано за някои компании, се казва в информацията.

Вносът на японски втечнен природен газ от руския проект "Сахалин-2" може да бъде засегнат, пише "Никей". Комплексът на остров Сахалин, който е частично собственост на "Газпром" и японски компании и е жизненоважен за енергийната сигурност на Япония, тъй като представлява 9% от вноса на втечнен природен газ в страната.

Трите японски застрахователни компании вероятно ще започнат преговори с презастрахователните компании след коледните празници за евентуално рестартиране на покритието, пише вестникът.

Почти всички плавателни съдове получават корабна застраховка без допълнително покритие за руски води, което прави района твърде рисков за навигация, пише "Никей".

През февруари лондонският морски застрахователен пазар добави украинските и руските води около Черно и Азовско море към списъка си със зони, считани за високорискови, заради войната в региона.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14