Шоу

Яжте повече кисело зеле вместо цитруси, за да си набавите витамин C

  21.12.2022 15:07  
Яжте повече кисело зеле вместо цитруси, за да си набавите витамин C

Температурните промени, които съпътстват идването на зимата, се отразяват зле на имунитета, припомнят диетолози. Те посочват кои продукти биха помогнали да го подкрепят и защо киселото зеле е по-добър вариант от цитрусовите плодове, пише zdrave.to.

Лекарите казват, че такива температурни промени имат лош ефект върху имунната система, затова трябва да положим повече усилия да я поддържаме. Един от начините е правилното хранене.

Диетолозите се обединяват около вярването, че витамините безспорно помагат за укрепване на имунитета. Според диетолога Сергей Облажко, това е преди всичко витамин С.

"Недостигът на витамин С може да смъкне имунитета. Съответно, ако поддържаме високо ниво на витамина, по-малко вероятно е да настинем. Следователно, трябва да поемаме храни като горски плодове и цитруси. Въпреки факта, че лятото свърши, пресни или размразени, те са много добри", каза той.

Според него най-много витамин С изобщо не се съдържа в цитрусовите плодове, както обикновено се смята, а в киселото зеле и червените чушки.

Много хора смятат, че цитрусовите плодове са шампиони по съдържание на витамин С, всъщност това не е така - много повече витамин С се намира в червените чушки или киселото зеле. Те имат 10 пъти повече витамин С, отколкото в портокалите. Ако обичате портокали - това е чудесно, но ако човек има висока киселинност или по някаква причина портокалите не са достъпни, киселото зеле печели“, каза Облажко.

"Киселото зеле също е естествен пробиотик за червата, тъй като е ферментирал продукт, той е пробиотик за поддържане на чревната микрофлора. Той модулира имунитета ни чрез храносмилателната система, производството на имунни фактори от чревната стена. Хората със склонност към хипертония, т.е. с наднормено тегло, те могат да ядат такова зеле, без да използват сол, има много такива рецепти”, допълни диетологът.

Съветът на лекарите е да не пренебрегваме бета-каротинът, който се намира в ярко оцветените зеленчуци, и който е полезен за имунитета. "Яжте зеленчуци, съдържащи бета-каротин, който стимулира имунната система да произвежда клетки убийци, които убиват микробите.

Бета-каротинът е важен компонент за поддържане на имунната система. Червени, лилави, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци ще ви набавят достатъчно бета-каротин. Имайте предвид, че е по-добре да ги консумирате сурови или след лека топлинна обработка”, съветват специалистите.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14