Спорт

Инфантино предлага Мондиал на всеки 3 години

  20.12.2022 12:13  
Инфантино предлага Мондиал на всеки 3 години

Президентът на ФИФА Джани Инфантино иска световното първенство да се провежда на всеки три години, пише "Дейли Мейл".

Ръководителят на световната футболна федерация бил убеден, че провеждането на турнира през зимата в Европапроменя правилата на играта.

Дългосрочната амбиция на Инфантино е да въведе радикално нов цикъл на турнира. Комерсиалният и спортен успех на шампионата в Катар е окуражило италианеца, който даде индикация за големите си амбиции миналата седмица, като обяви, че разширеното Световно клубно първенство ще се проведе през 2025 г. Това се случи, макар и да не успя да си осигури подкрепата на играчите, клубовете и международните конфедерации.

Инфантино е убеден, че провеждането на Световната купа в средата на европейската зима през последния месец се е оказало промяна в играта, която показва, че спортът може да продължи да се развива и да бъде глобализиран.

Въпреки опасенията за претоварване на играчите и масови контузии в Катар, футболът на Световното предостави атрактивно зрелище, като турнирът генерира рекордни приходи от 6,2 млрд. паунда - увеличение с 840 млн. паунда спрямо Мондиала в Русия през 2018 г.

Промяна е възможна едва след Световното първенство през 2030 г., тъй като разговорите между заинтересованите страни за международния календар за периода 2024-2030 г. са близо до приключване, въпреки че дискусиите по темата са започнали зад кулисите.

52-годишният президент на световната футболна федерация обаче ще се изправи пред сериозна битка за одобряване на нов тригодишен цикъл, въпреки подкрепата за концепцията от Африка и Азия. От ФИФА отказват да коментират ситуацията на този етап.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14