Шоу

Тайван започна разследване срещу TikTok

  19.12.2022 08:27  
Тайван започна разследване срещу TikTok

Правителството на Тайван започна разследване на притежаваната от Китай платформа за социални медии "TikTok" по подозрение за незаконно управление на дъщерно дружество на острова и предупреди, че платформата за социални медии се използва от Пекин за разпространение на дезинформация, предаде Ройтерс.

"TikTok", който не се използва широко в Тайван, беше под натиск най-вече в Съединените щати поради опасения, че Китай ще получи достъп до личните данни на потребителите, което компанията отрича. В изявление късно в неделя Съветът по континенталните въпроси на Тайван, определящ политиката за Китай, заяви, че на 9 декември работна група към кабинета е открила, че "TikTok" е заподозрян в „незаконни търговски операции“ в Тайван.

Тайванският вестник Liberty Times съобщи, че собственикът на "TikTok", "ByteDance", е създал дъщерно дружество на острова, за да рекламира бизнес, което противоречи на тайванския закон, че китайските социални медийни платформи нямат право на търговски операции на острова.

Съветът по въпросите на континенталната част, в отговор на този доклад, заяви, че работната група на кабинета е открила, че наистина има съмнение за нарушение на закона и съдебните органи разследват.

„През последните години континенталната страна използва кратки видео платформи като "TikTok" за извършване на когнитивни операции и проникване срещу други страни и съществува голям риск китайското правителство да събира лична информация на потребителите“, добавя той.

"TikTok" не отговори веднага на искане за коментар. Тайван забранява широк спектър от китайски бизнес операции на острова от социални медийни платформи до високо ценената индустрия за производство на чипове. Тайван вече забрани на правителствените отдели да използват китайски приложения като "TikTok", каза съветът.

"Facebook" и "Instagram", и двете собственост на "Meta Platforms" (META.O), са най-широко използваните социални медийни платформи в Тайван. Тайван отдавна се оплаква, че Китай използва социалните медии, за да разпространява дезинформация на острова.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14