Новини

Австрийският президент съжалява за ветото срещу България и Румъния

  09.12.2022 15:52  
Австрийският президент съжалява за ветото срещу България и Румъния

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен заяви днес по време на посещение в Словения, че "изключително съжалява" за ветото на неговата страна срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение.

Ван дер Белен посочи, че Австрия се намира в много трудна ситуация поради потока на бежанци и мигранти. "За съжаление обаче трябва да призная, че не виждам връзката между този проблем и приемането на България и Румъния в Шенген", каза тази сутрин той, цитиран от австрийски медии.

"Не виждам как тази блокада на влизането на Румъния променя по някакъв начин ситуацията в Австрия", подчерта Ван дер Белен на пресконференция в Словения, предаде БТА. Ван дер Белен изрази очакване австрийската икономика да плати за това решение. От една страна, ще бъде засегнат туристическият сектор, тъй като ще дойдат по-малко румънски туристи, а от друга страна, Австрия е активна в Румъния с големи преки инвестиции, аргументира се той. "Ще видим и как ще реагират на това развитие румънските потребители", добави австрийският президент, който бе избран на поста като кандидат на "Зелените". Ван дер Белен каза в заключение, че "икономическата цена е неизбежна".

По-малкият партньор на Австрийската народна партия (АНП) в управляващата коалиция - "Зелените", също не подкрепя решението на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер (АНП). Министърката на правосъдието Алма Задич, която е в Брюксел за среща днес с колегите си от Европейския съюз, обърна внимание, че лидерът на "Зелените" - вицеканцлерът Вернер Коглер, е заявил ясно, че партията е против австрийското вето.

"Ние сме преди всичко за европейско решение, първата крачка за това европейско решение, разбира се, е приемането, наред с Хърватия, на България и Румъния, които с част от европейското семейство, (в което) свободата е изписана с главни букви", каза Задич. Австрийската министърка от "Зелените" изрази увереност, че "много скоро ще бъде намерено европейско решение".


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14