Новини Свят

Русия ликува, че САЩ капитулирали с освобождаването на Бут

  09.12.2022 15:25  
Русия ликува, че САЩ капитулирали с освобождаването на Бут

Освободеният руски оръжеен търговец Виктор Бут благодари на САЩ за размяната и уважителното отношение, обявиха световните агенции. Неговата съпруга Алла Бут обяви, че съпругът й е благодарен на американската страна за уважителното и благородно отношение. "Той каза, че е благодарен на американската страна за това, че са го нахранили. Той каза, че не е ял толкова много на практика през последните 12 години. Отнесли са се с него много благородно, с уважение: той не е пътувал с пранги, нито с белезници, с него са се отнасяли много благородно, разговаряли са. Обсъдили са всичко", каза Алла Бут.

В същото време тя отбеляза, че Виктор Бут се чувства ужасно след пътуването и е силно изтощен, тъй като не е спал от три дни. Надяваме се, че американската страна ще предаде на руското посолство онези документи и рисунки, които той не е успял да вземе със себе си от затвора, добави съпругата на оръжейния търговец

Руските държавни медии пък възхваляват днес президента Владимир Путин за "победата" му с размяната на затворници със САЩ, в резултат на което руският оръжеен търговец Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, бе върнат в страната в замяна на американската баскетболистка Бритни Грайнър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бут пристигна в Москва в четвъртък вечерта след размяната на летището в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. 
Преговорите между САЩ и Русия за размяната на Виктор Бут срещу баскетболистката Бритни Грайнър не са стъпка за излизане от кризата в отношенията между двете страни, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред в. "Известия".
"Преговорите касаеха преди всичко темата за размяната и вероятно не е правилно да се правят хипотетични изводи, че това може да стане стъпка към излизане от онази криза, която в момента характеризира двустранните отношения. Не, двустранните отношения продължават да остават в подобно плачевно състояние", каза Песков. Що се отнася до Виктор Бут, говорителят на Кремъл заяви: "Желаем му, разбира се, възможно най-бързо възстановяване."

"Това е капитулация за Америка", каза от своя страна руската депутатка Мария Бутина пред държавната телевизия на пистата на московското летище "Внуково" при пристигането на освободения оръжеен търговец. "Това показва, че Русия не изоставя своите граждани, докато Америка призна поражението си", заяви Бутина пред съпругата и майката на Виктор Бут, които го прегърнаха, след като освободеният затворник стъпи на руска земя.

"Русия не го забрави", допълни Бутина, самата тя излежала присъда от 18 месеца в американски затвор по обвинение във внедряване и незаконни действия като агент на чуждо правителство. След освобождаването си и размяната с по-късно отровения разузнавач Сергей Скрипал, тя беше избрана за депутат в Държавната дума. 

Капитулация за САЩ нарече размяната на Бут и бившият съветник по национална сигурност на експрезидента Доналд Тръмп Джон Болтън.

В същото време бившият американски морски пехотинец Пол Уилан, излежаващ 16-годишна присъда в руски затвор по обвинения в шпионаж, които той отхвърля, каза пред Си Ен Ен, че е разочарован, че не е било направено повече, за да се осигури и неговото освобождаване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той каза това след размяната на Грайнър и Бут.

"Дълбоко съм разочарован, че не е било направено повече за осигуряването на моето освобождаване, особено с наближаването на четвъртата годишнина от задържането ми. Бях арестуван за несъществуващо престъпление", каза Уилан.

Решението на администрацията на Байдън да се съгласи да пусне руснака Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, бе взето в обстановка на засилващ се натиск да бъде върната у дома Бритни Грайнър - най-известният гражданин на САЩ, държан в чуждестранен затвор.  За подобна размяна се говореше от месеци. Въпреки това форматът "един срещу един" е изненадващ, предвид факта, че представители на американските власти бяха изразили решимост да върнат Грайнър и Уилан заедно у дома.

Джо Байдън даде да се разбере, че не се е отказал от опитите си да издейства освобождаването на Уилан. "За жалост и по напълно нелегитимни причини Русия третира случая на Пол по различен начин от този на Бритни. И въпреки че все още не сме успели да издействаме освобождаването на Пол, ние не се отказваме. Никога няма да се откажем", каза Байдън, цитиран от Ройтерс. Американският президент изтъкна, че присъдата на бившия военен е напълно изфабрикувана, предаде АФП.

Семейството на Пол Уилан приветства освобождаването на Бритни Грайнър. В същото време то добави в изявление, че ще посрещне четвърта поредна Коледа без самия Уилан.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14