Новини

БСП изключи Явор Божанков от парламентарната си група

  09.12.2022 15:18  
БСП изключи Явор Божанков от парламентарната си група

Българската социалистическа партия (БСП) изключи от парламентарната си група депутатът Явор Божанков заради различната му позиция по въпроса за изпращането на военна помощ за Украйна. По-рано днес в рамките на дебата по темата депутатът защити тезата, че Русия е агресор и че няма да спечели тази война. В същото време след изказването му днес лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че в парламентарната им група има хора с различно мнение, като посочи поименно Божанков, но отбеляза, че са важни колективните политически решения. Съобщението за изключването му пък бе изпратено до медиите от пресцентъра на партията. В него се посочва, че след изслушване на Явор Божанков, общото събрание на парламентарната група на коалиция "БСП за България" взе единодушно решение за изключването му от групата. Като причина се посочва, че въпреки решението на Националния съвет на БСП и пбщото събрание на парламентарната група да се гласува "против", Божанков се е възпротивил.

Парламентарната група на "БСП за България" призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

Само преди няколко седмици пък по искане на председателя на парламентарната група на БСП и лидер на партията Корнелия Нинова парламентът освободи юриста от комисията по правни въпроси. Тогава се коментираше, че истинската причина за рокадата е, че Божанков не гласува с групата си за връщането на хартиената бюлетина. В интервю за подкаста "Първа точка" той коментира, че е защитавал въвеждането на машинното гласуване и не може така лесно да пренебрегне аргументите си оттогава. Тогава пред медиите Божанков нито потвърди, нито отрече, че освобождаването му от комисията по правни въпроси е заради неподчинението на желанията на БСП за връщане на хартиената бюлетина.

По-рано през седмицата БСП изключи единственият си районен кмет в Софияд-р Делян Георгиев заради несъгласието му за промените в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини. Изключването му не получи подкрепа от председателя на Градския съвет на партията Иван Таков,който заяви, че никога не е одобрявал подобни решения и смята за разрушително за авторитета и доверието в партията подобни решения.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14