Анализи

Отхвърлената от Кьовеши - Бисерка Стоянова иска да е национален член в Евроюст

  09.12.2022 13:32  
Отхвърлената от Кьовеши - Бисерка Стоянова иска да е национален член в Евроюст

Бисерка Стоянова от Националната следствена служба (НСлС) е подала документи за участие в подбора за национален член в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие - Евроюст. Това съобщиха за "Скандал" български съдии. Преди година тя беше един от магистратите, одобрени от Прокурорската колегия за европейски делегиран прокурор, но не беше одобрена от главния европийски прокурор Лаура Кьовеши.

Стоянова е завършила „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и през 1997 г. започва работа като следовател в Столичната следствена служба. От 2012 г. е в Националната следствена служба, а в момента завежда отдел „Специализиран“ в институцията. За нея се говори, че е близка до главния прокурор Иван Гешев, твърдят нейни колеги.

Защо европейският главен прокурор Лаура Кьовеши не поиска да работи с Бисерка Стоянова? 

Този въпрос задаваха преди година в писмо до „Скандал“ представители на прокурорската колегия, които не искат да бъдат цитирани. Те разказват по-малко известна информация за Бисерка Иванова Стоянова. Според екипа на Кьовеши, Стоянова е една от седемте кандидатури, която е върната заради липсата на опит в съдебни дела. Най-голямото й разследване е като следовател за катастрофата край Своге, където до момента няма нито един осъден министър или друг висш държавен служител, коментират прокурори.

След над три години разследване, прокуратурата най-сетне внесе през февруари 2021 г. в съда делото за тежката катастрофа с автобус край Своге, при която през лятото на 2018 г. загинаха 20 души. На съд отиват шофьорът на автобуса Григор Григоров, както и още петима души – началници в строителната фирма "Трейс", надзорници на ремонта на пътя, както и шефка на дирекция в агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). За същата катастрофа има и още едно дело. Обвиняеми по него са бившите началници в АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов. В края на миналата година съдът го върна заради нарушения.

Според сигнала, Стоянова е близка до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който е бивш зам.-главен прокурор от 2013 г. до 2017 г. по времето на Сотир Цацаров, когато беше главен прокурор на Република България. Името му се свързваше многократно в медиите с депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. Вероятно това е истинската причина да не бъде искана Бисерка Стоянова в екипа на Лаура Кьовеши, твърдят прокурорите.

В писмото се казваше още, че тя живее в мезонет в столичния квартал „Надежда“. Често посещавала огромно имение в село Гаганица до Берковица. Нейната сестра Снежа и зет Томас живеят в Симеоновград и според сигнала били сектанти. Освен това Бисерка Стоянова работила още като експерт и получава заплата от Амбулатория – групова практика за специализирана медицинска помощ „Първа травма“ ООД. Фирмата е собственост на Виктор Спасов, Христо Христов, Валентин Кънев и Николай Цонев. Интересен момент е, че до 2014 г. съдружник в амбулаторията е бил Асен Балтов, сегашен директор на болница „Пирогов“, показва справка в Търговския регистър.

Виктор Спасов е управител на „Първа травма“ ООД и е съпруг на Стоянова. В нейната декларация пред Инспектора на Висшия съдебен съвет за 2019 г. се посочва, че къщата в село Гаганица е на 916 кв. м и е закупена за 2000 лв. Двата апартамента от над 120 кв. м., които са декларирани от двамата съпрузи предходните години, изчезват от документа. Стоянова си купува „Форд Мустанг“ на лизинг за 77 080 лв. Тя декларира 12 400 лв. налични средства. Двамата съпрузи имат над 338 000 лв. кредити (ипотечни, потребителски и лизинг). Виктор Спасов декларира доходи от около 148 000 лв. за година.  

Екип на "Скандал"


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14