Свят

ЕК разочарована от решението България и Румъния да останат извън Шенген

  08.12.2022 20:07  
ЕК разочарована от решението България и Румъния да останат извън Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Чешкото председателство на Съвета на ЕС изразиха разочарование от решението на европейските вътрешни министри да отхвърлят предложението за приемане на България и Румъния в Шенген. Както БТА съобщи, решението бе отхвърлено с 25 гласа "за" и два "против" при необходимо единодушие.

Йохансон заяви, че българите и румънците заслужава да бъдат пълноправно в Шенген, да имат достъп до свободното движение изцяло. Имате силната подкрепа от почти всички държави от ЕС, от Европейската комисия, добави тя.

Аз също съм разочарована, заяви Йохансон. Работата на комисията е да бъде оптимистична и да предприема стъпки напред. Ще продължим и съм убедена, че двете държави ще бъдат приети в този мандат на ЕК (до 2024 г. - бел. кор.). Еврокомисарят поясни, че механизмът за сътрудничество и проверка по отношение на България приключи през 2019 г. по повод искането на Холандия за нов доклад по този механизъм.

Чешкият външен министър Вит Ракушан посочи, че разширяването на Шенген е била една от най-високите цели на Чешкото председателство. За първи път от повече от десетилетие Шенген се разширява, отбеляза той по повод приемането на Хърватия от 1 януари догодина. Благодаря за изключителното сътрудничество на българските и румънските колеги. Много съжалявам, че не се постигна положително решение, добави той.

 


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14