Свят Шоу

Преработват кралската короната, за да пасне на главата на Чарлз III

  04.12.2022 14:00  
Преработват кралската короната, за да пасне на главата на Чарлз III

Короната на Св. Едуард ще бъде поправена така, че нейният размер да пасва идеално на новия крал Чарлз III за коронацията му на 6 май 2023 г. За това съобщават от Бъкингамския дворец в Лондон, Великобритания.

 „Короната на Св. Едуард е изнесена от Лондонската кула, за да започне работата по нейното модифициране преди коронацията в събота, 6 май 2023 г.“, се казва в краткото съобщение до медиите.

Пренасянето й до бижутерското ателие се пазеше в тайна до последно. Сегашното местоположение също не се разкрива. От двореца съобщават само, че кралското бижу е транспортирано за преоразмеряване и припомнят, че негова версия е била използвана по време на коронациите на британски монарси от XIII век.

Короната на Св. Едуард е направена за крал Чарлз III през 1661 г. като заместител на средновековната корона, която е претопена след екзекуцията на неговия баща през 1649 г. Смята се, че оригиналът датира от Едуард Изповедника (последният англосаксонски крал на Англия, управлявал в периода 1042-1066 г.). по-късно той е обявен за светец.

Версията на короната от 1661 г. се появява дори в кралския герб на Обединеното кралство. Служи и за лого на Кралската поща (Royal Mail). Част е и от значките на британските въоръжени сили.

Имперската корона тежи около един килограм, поради големия брой скъпоценни камъни, които я украсяват. Тя е изградена от ефирна златна рамка и сребърна „паяжина“ с инкрустирани 3000 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда и почти 270 перли. В допълнение на това най-ценното кралско бижу разполага с голям диамант в центъра и няколко рубина.

За коронацията на Елизабет II тя препърляла сериозна модификация, защото трябвало да стане по-лека и женствена. Все пак, когато се възкачва на трона младата кралица е била едва на 27 години. Кралските хроникьори отбелязват, че има съществена разлика между короната на Джордж VI и тази на Елизабет II.

Сега всички са в очакване, как ще изглежда това невероятно бижу на главата на Чарлз III. Церемонията по неговата коронация ще се състои в Уестминстърското абатство, осем месеца след възкачването му на трона и смъртта на кралица Елизабет II.

Предполага се, че церемонията ще включва същите основни елементи на традиционната служба, която е запазена автентична повече от 1000 години. В същото време обаче мнозина очакват празникът да включва и духа на Великобритания от XXI век, т.е. традицията да е леко модернизирана. Кралските хроникьори очакват тя да бъде „по-приобщаващо към мултирелигиозната Великобритания“.

Вече се знае, че коронацията ще бъде в по-малък мащаб и по-кратка. Вероятно тя ще продължи само един час. За сравнение – този на кралица Елизабет II отне около три часа. Любопитет е и факта, че кралицата-консорт Камила ще бъде коронясана заедно със своя съпруг Чарлз III.

Броят на гостите ще бъде намален от около 8 000 през 1953 г. на около 2 000 през 2023 г., като се очаква те да носят костюми и рокли вместо церемониални одежди. Редица ритуали няма да бъдат изпълнени.

Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14