Анализи

Обидно и недопустимо: Радев и служебни министри се нахвърлиха на Нидерландия

  03.12.2022 11:38  
Обидно и недопустимо: Радев и служебни министри се нахвърлиха на Нидерландия
  google

Президентът Румен Радев и назначеният от него служебен вътрешен министър Иван Демерджиев разкритикуваха остро Нидерландия, защото блокира влизането на България в Шенгенското пространство, пише Дневник.

"Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50 евро. Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!", написа държавният глава в профила си във "Фейсбук", като публикацията е придружена със същия текст на английски език.

Правителството на Нидерландия реши в петък (2 декември), че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, така че техните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговаря на необходимите условия, за да се присъедини към този договор.

От своя страна Демерджиев настоя в позиция, разпратена до медиите, че били "изключително обидни внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата". Министърът на вътрешните работи развива защитната теза, че България полагала изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си в Европейския съюз, в това число и на Нидерландия, което е станало дори с цената на живота на трима гранични полицаи.

"Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена. През последните месеци страната ни положи изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Страната ни успешно премина през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия. И двете приключиха с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство", настоява ръководителят на МВР.

По думите му обаче в замяна вместо европейска солидарност, България получавала "пренебрежение и дискриминация".

"Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!", подчертава Демерджиев.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков също влезе в тона на Радев и Демерджиев, като настоя "Рюте да внимава" с позицията си за недопускането на България в Шенген.

Рюте каза в петък, че отказът за подкрепа на България се основава не на политически съображения, а на фактическото състояние. "Подходихме честно", допълни той, а нидерландска агенция посочи, че кабинетът му вижда технически недостатъци в предложението за България и призовава за разследване на корупцията и организираната престъпност в страната.

В края на следващата работна седмица министрите от ЕС ще могат да се съгласят (изисква се единодушие) за присъединяването на нови страни към Шенгенското споразумение и въпреки че не е известно дали повече европейски страни ще гласуват против, само блокирането от страна на Нидерландия вече би попречило на присъединяването на България. При това положение не е известно дали предложението за България изобщо ще попадне в дневния ред, след като нидерландският вот е предизвестен. Окончателното решение за това как ще се процедира на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието ще се вземе на 7 декември.


Анкета

Какво ще си пожелаете за Новата 2023 година?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14