Свят

Топ EU посланик: България е ключов партньор за Франция

  02.12.2022 21:24  
Топ EU посланик: България е ключов партньор за Франция

Днес новият посланик на Франция в България - Жоел Мейер, връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев на официална церемония в президентството.

По време на срещата си с президента Радев посланик Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните ни отношения, уточни "Нова телевизия". Той подчерта, че двете страни са демонстрирали, особено по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа, която служи за благоденствието и сигурността на своите граждани в рамките на ЕС и НАТО, и Европа, отворена и солидарна с Украйна, със Западните Балкани и с трети страни, за да отговори на съвременните предизвикателства (война, регионална интеграция, климат, енергийна и продоволствена сигурност и др.). Президентът и посланикът обсъдиха и актуалните европейски въпроси пред нас.

Посланик Мейер изрази задоволство от факта, че България се доверява на знанията и уменията на много френски компании и призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, водоснабдяването и канализацията, модерното инженерство, ядрената енергетика, аеронавтиката и др. Той спомена и културата и образованието, които също са в центъра на двустранните отношения, както показва, например, обещаващото партньорство за създаване на Център за изкуства на остров Св. Св. Кирик и Юлита и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Посланик Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO) и диплома за специализация по съвременна гръцка литература.

Дипломат от кариерата, той работи във френското Министерство на Европа и външните работи от 1989 г.

Отличен е със званията кавалер на Ордена на Почетния легион и кавалер на Националния орден за заслуги.

 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14