Новини

Живият шаран е хит на пазара: Колко ще ни струва никулденската трапеза

  02.12.2022 17:38  
Живият шаран е хит на пазара: Колко ще ни струва никулденската трапеза

На фона на растящите цени на храните в магазините, Никулденската ни трапеза на 6 декември няма да ни излезе по-скъпо в сравнение с миналата година, установи проверка на DarikNews.bg на пазар “Краснодар”, където има десетки обекти за риба и рибни продукти в Бургас.
„Цените на рибата за Никулден тази година няма да са по-високи от миналата година. Миналата година например  7-8 лв. за килограм вървеше шаранът. Тази година цената на шарана е 8 лв. за килограм. От 8 лв. по -скъп няма да стане. Всичко скочи, само ние не вдигаме цените. И паламуд има за Никулден, но вече е само замразен. През 7 години се появява много паламуд. Тази година имаше много и цената му падна до 4 лв. за кг., но сега на рибния пазар вече е 10 лв. и то замразен, тъй като сезонът на паламуда приключи”, сподели Росен Димитров, най- опитният търговец на риба на пазара.
Хит на рибния пазар тази година е живият шаран. „Така няма лъжа, няма измама. Хрилете са червени, очите бистри. Може да си го приготвите пържен или пълнен с орехи, кисело зеле , стафиди и праз“, разказват търговци.
Традицията в Бургас е на трапезата да има шаран, но много от кореняците бургазлии държат на никулденската трапеза да сложат прясна черноморска риба. На пазара в „Краснодар” може да се намери пресен чернокоп за 5 лв. , сафрид за 6 лв. и  барбун на за 7 лв.
А повечето бургазлии на пазара казват, че искат на Никулден да се чувства изобилие, затова ще сложат и шаран, и черноморска риба на трапезата си.
А за празника на Бургас- Никулден, на 5 места в града по традиция ще се раздава рибен курбан.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14