Новини

Решено: Връщат хартиената бюлетина на следващите редовни избори

  01.12.2022 16:27  
Решено: Връщат хартиената бюлетина на следващите редовни избори
  google

Ако има избори преди местните - предсрочни парламентарни, на тях ще се гласува смесено - с хартия или с машини, на местните, ако се приемат следващите логически текстове, предложени от ДПС, ще се гласува с хартиени бюлетини, които ще се сканират на машини. Това обясни председателят на правната комисия Радомир Чолаков.

Парламентът прие предложението на Мустафа Карадайъ в избирателната секция избирателят да гласува с хартиена бюлетина. Хамид Хамид обясни, че текстът, ако бъде приет в преходни и заключителни разпоредби, ще действа за местните избори, а не при предсрочни парламентарни, и е обвързан с въвеждането на машини, с които да се сканират хартиени бюлетини. Той добави, че машините, които предлагат, трябва да има какво да сканират.

В същото време депутатите одобриха и предложението на правната комисия избирателят да може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Остана правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели. Този, който е избрал машинното гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина, записа Народното събрание.

Дискусията по точката бе прекратена по предложение на Георги Свиленски от "БСП за България", последва остра реакция от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", размяна на реплики, процедури по начина на водене.

Депутатите продължават да обсъждат и гласуват на второ четене промени в Изборния кодекс. Те удължиха заседанието си до окончателното приемане на кодекса.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14