Новини

Румен Радев към Марк Рюте: Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на ЕС

  30.11.2022 21:27  
Румен Радев към Марк Рюте: Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на ЕС
  google

Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на Европейския съюз и не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателства пред сигурността и тежката икономическа криза в Европа.

Това е заявил президентът Румен Радев в телефонен разговор с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, съобщиха от пресофиса на държавния глава.

По време на разговора Радев е припомнил, че Европейската комисия многократно е потвърдила готовността на България да се присъедини към Шенген и страната ни очаква подкрепа от всички свои партньори в ЕС. Последната проверка на охраната на външните европейски граници от мисията на ЕК, която се състоя през октомври т.г. по покана на България, също потвърдила готовността на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство, като подкрепа беше изразена и от Европейския парламент.

България очаква институциите на ЕС и страните членки да се ръководят от установените критерии за членство в Шенген, а не от други съображения, призовал още президентът Румен Радев.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14