Икономика

Есемесите са в упадък 30 години след появата си

  30.11.2022 14:41  
Есемесите са в упадък 30 години след появата си

Есемесите са в упадък тридесет години след появата си, съобщи АФП. Услуги като WhatsApp, Messenger или Telegram предлагат общуване онлайн. Цифровото пространство изглежда в упадък.

Първият есемес в историята, изпратен на 3 декември 1992 г. от оператора „Водафон“, е с колекционерска стойност и беше продаден под формата на незаменим токен на търг през 2021 г. от аукционната къща „Агют“ във Франция. Есемесът, който гласи „Весела Коледа“, е получен от Ричард Джарвис, сътрудник на „Водафон“. Изпращането става през компютър.

„Това е технология с европейски произход“, каза пред АФП Марк-Антоан Дюпюи, син на френския инженер Филип Дюпюи, признат за един от откривателите на технологията на джиесемите. Мобилната 2G мрежа позволява изпращането на есемеси в края на 90-те години. Ограничението е до 160 знака и принуждава потребителите да използват различни начини за съкращения и усмивки. Днес есемесите са без ограничения и позволяват снимки, видеа и други мултимедийни съобщения. Навремето есемесът във Франция струва един франк.

Есемесите са много популярни до 2010 г. Днес те се използват в държави, където населението разполага с мобилни телефони, но достъпът до интернет не е масов. Държавата с най-многобройно население в Африка – Нигерия, регистрира повече от 10 млрд. есемеса, изпратени през 2021 г.
Есемесът все още се използва за верификация и сигурност – например за достъп до компютър и банкови услуги, както и за получаване на доставка.
По време на КОВИД пандемията това беше начин за получаване на резултат от тест.          


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14