Новини Свят

Макрон получи небивали почести в САЩ

  30.11.2022 11:59  
Макрон получи небивали почести в САЩ

Френският президент Еманюел Макрон получи небивали почести в САЩ, където пристигна снощи. Той не само е първият гост, за когото президентът Джо Байдън откакто е на поста организира държавно посещение (най-високото по протокола), но е и първият френски президент, който два пъти прави в САЩ държавно посещение (първото бе по времето на президента Доналд Тръмп през 2018 г.). Тази извънредна чест трябва да смекчи търговския сблъсък между Европа и САЩ заради държавната помощ за електромобилите, който може да прерасне в протекционистка война.

Макрон пристига не просто като френски държавен глава, но и като европейски пратеник, въпреки че не е получавал официално такива пълномощия от другите държави в ЕС. Но в САЩ го възприемат така. Затова и Байдън като Тръмп резервира точно за него първото си домакинство на държавно посещение, отбеляза днес френският ляв всекидневник "Либерасион".  Очакванията на анализаторите обаче са, че твърдите разногласия относно търговията между САЩ и ЕС ще засенчат помпозността и церемонията в Белия дом.

Субсидиите на ЕС за зелени технологии (като например германския бонус от 9000 евро за електрически автомобили) понастоящем са достъпни за доставчици от цял свят, докато субсидиите на Байдън са предназначени за технологии, произведени в Северна Америка. Освен ако не успее да убеди САЩ да си сътрудничат, Европа може би няма да има друг избор, освен да тръгне по същия път и да запази субсидиите си за местните производители.

Макрон кацна в Обединената база "Андрюс" край Вашингтон и ще прекара два дни в столицата Вашингтон преди да посети Ню Орлиънс, който някога е бил френски град. Отношенията между двамата президенти имаха напрегнат старт. Миналата година Макрон извика за кратко в Париж френския посланик в САЩ, след като Белият дом обяви, че ще продаде на Австралия подводници с ядрено задвижване, с което осуети доставката на френски подводници с дизелови двигатели на Канбера. После отношенията им претърпяха обрат и френският президент стана един от най-активните европейски съюзници на Байдън в реакцията срещу руското нашествие в Украйна, припомни АП, цитирана от БТА.

Посещението на Макрон ще включва преговори в Овалния кабинет, пищна вечеря, пресконференция и други прояви. Двамата лидери ще имат наситен дневен ред и ще обсъждат теми като иранската ядрена програма, експанзията на Китай в Индийския и Тихия океан и нарастващите заплахи за сигурността в африканския регион Сахел. Но приоритет в разговорите ще има войната в Украйна и подкрепата за Киев.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че остават само "седмици" преди да стане твърде късно да се отговори на предизвикателството, отправено от Закона за намаляване на инфлацията на Байдън. ЕС спешно прави планове за подкрепа на основните си индустрии на фона на опасенията, че новите американски субсидии могат да съсипят европейските предприятия в бъдеще, заяви германският министър Хабек, цитиран от базиранто в Брюксел американско електронно издание "Политико". 

Министърът каза, че работи "в тясно сътрудничество" с официални лица в Брюксел и съюзници в Париж за разработване на мерки, които биха могли да включват изискване европейските производители да използват местни продукти или технологии, за да могат да получават държавни субсидии от ЕС. 

Това би представлявало спорна мярка, която противоречи на традиционните правила за свободна търговия. Но подобна радикална намеса все повече се смята за необходима в Берлин, Париж и Брюксел, за да се избегне масово изтичане на инвестиции с висока добавена стойност от Европа към САЩ в резултат на данъчните реформи и реформите в областта на субсидиите на Джо Байдън, както и на по-високите цени на енергията в Европа.

Хабек заяви, че остават само "седмици", преди да стане твърде късно да се отговори на предизвикателството, отправено от Закона за намаляване на инфлацията на Байдън, който проправя пътя за субсидии и данъчни облекчения на стойност 369 млрд. долара за американския зелен бизнес.

От решаващо значение е, че според Хабек може да се наложи Европа да наложи така наречените изисквания за "местно съдържание" - концепция, която френският президент Еманюел Макрон нарече "Купувайте европейско".

Такива изисквания за местно съдържание задължават производителите да използват определено количество местни продукти, технологии или суровини, за да могат да се възползват от търговски предимства, като например субсидии. Например, те могат да определят, че една европейска вятърна турбина трябва да бъде произведена с определен процент стомана и технологии от вътрешността на ЕС. Подобни разпоредби обаче се разглеждат като протекционистки, тъй като дискриминират чуждестранните производители. 

Хабек подчерта, че подобни мерки на ЕС трябва да останат в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО): "Няма да крия, че съвместимото с правилата на СТО "местно съдържание" също може да бъде част от [отговора на ЕС на Закона за намаляване на инфлацията]", заяви министърът на икономиката пред репортери.

Той също така подчерта необходимостта от бързина, като заяви, че отговорът на ЕС на американските реформи трябва да включва "по-прецизни програми за финансиране" и "по-бързо вземане на решения".

Коментарите на министъра подчертават как Германия се ориентира към френската позиция на одобрение на подобни мерки от типа "купувай европейското", когато става въпрос за привличане на нови инвестиции в зелени технологии като батерии или водород. 

Традиционните търговски правила обикновено забраняват подобни изисквания за "купуване на местно ниво". Общоприетата идея е, че на държавите не трябва да се позволява да дават предимства на местните си компании, които предимства не са достъпни за чуждестранните производители, защото това би насърчило правителствата по света да издигат протекционистични търговски бариери. Това би било тенденция, която лесно може да доведе до разпадане на световния ред на свободната търговия, рискувайки да нанесе мащабни икономически щети.

И все пак Хабек намекна за потенциални решения, които биха могли да позволят на ЕС да прилага такива клаузи за "местно съдържание", без да нарушава правилата на световната търговия: Една от възможностите за това би могла да бъде клауза за освобождаване от правилата на СТО, която позволява определени дерогации от правилата, стига те да са в интерес на опазването на околната среда.

"Ако изграждате технологии, които са неутрални по отношение на CO2, може да има смисъл да ги транспортирате неутрално или с възможно най-малък CO2 отпечатък", каза той, описвайки как изискването за закупуване на местни продукти може да бъде оправдано като екологосъобразно.

Друга възможност би било съображението за "националната сигурност" - спорно отклонение от търговските правила, което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп използва, за да обоснове защитните мита върху стоманата и алуминия. Хабек също намекна за тази възможност, като заяви, че може да се наложи ЕС "да осъзнае, че енергийната политика е и политика на сигурност".

Хабек заяви, че "Европа трябва да признае - подобно на това, което признахме за производството на чипове - че определена устойчивост, определен стратегически суверенитет на Европа е необходим и в промишленото производство на енергийни продукти." Той обеща да разработи такива политики "в тясно сътрудничество" с партньори от ЕС като френския министър на икономиката Бруно Льо Мер и комисаря по търговията на ЕС Тиери Бретон (също французин).


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14