Новини

Депутатите обсъждат декларация, с която се настоява служебният кабинет да внесе нов бюджет

  30.11.2022 11:58  
Депутатите обсъждат декларация, с която се настоява служебният кабинет да внесе нов бюджет

По предложение на "Продължаваме промяната" парламентът започна работа с обсъждане на внесената от тях Декларация, с която НС настоява служебният кабинет да внесе нов бюджет. Предложението беше подкрепено и от депутатите от Възраждане, БСП и "Демократична България" и включено като точка първа в дневния ред. 

Изискването е дефицитът да е 3%, подчерта съпредседателят на ПП Асен Василев:

"Колеги, това е абсолютно безотговорно - да оставим държавата без бюджет. Бизнесът няма как да планира, няма макрорамка на държавните разходи! Оставяме държавата абсолютно на автопилот и то на автопилот, който ще бъде натоварен с допълнителни разходи, които даже няма да сме напълно наясно какви са".

Василев напомни, че служебното правителство вече е нарушило закона, като не е внесло проект за бюджет до 31 октомври:

"Явно до такава степен Министерски съвет се е самозабравил, че смятат, че това държавата да има стабилен бюджет е пожелателно! Независимо с какви параметри, тук трябва да има Бюджет, за да можем ние да си свършим работата като народни представители и да подсигурим сигурността и стабилността на държавата за следващата година".

Според лидера на БСП Корнелия Нинова предложеното от служебния кабинет удължение на досегашния бюджет задълбочава, а не решава проблемите на хората:

"Бюджетът, който внесе служебният кабинет, замразява всички доходи, замразява всички плащания. При увеличаващите се цени и невъзможността на повечето хора да посрещнат тежките зимни месеци, ние смятаме - и от начало докрай е било така - че служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов Бюджет за 2023 година".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъизрази опасение, че искането за нов бюджет е популистко и възрази срещу поемането на нови дългове, с които да се извършват социални плащания:

"И от морална гледна точка не бива да се опитвате да налагате грешните и аматьорски разбирания, които имате. Вашите грешни и аматьорски разбирания за Бюджета със трупане на дълг върху гърба на българските граждани и върху гърба на бъдещите поколения. Ние трябва от тук, от тази трибуна да кажем кой ще плаща тези дългове".

Делян Добрев от ГЕРБ напомни на ПП, че удължаването на сега действащия бюджет и за следващата година е прието на първо четене вчера:

"Тази година вие внесохте, вашият кабинет, Бюджет не до 31-ви октомври, защото още нямаше кабинет, каквато е ситуацията и сега, а го внесохте февруари месец, така, че ако има кабинет до края на годината или в началото на следващата, може, по практиката от 2022-ра година, да се внесе. Нищо не пречи да се внесе нов Бюджет февруари месец и до края на февруари - началото на март да се приеме. Безсмислено е да губим времето на Народното събрание с една декларация, която вчера обсъждахме в продължение на часове. Благодаря!"

 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14