Анализи Новини

ГЕРБ с 67 депутати, ДБ -20.Възможен ли е кабинет между тях?

  30.11.2022 08:00  
ГЕРБ с 67 депутати, ДБ -20.Възможен ли е кабинет между тях?

В последните дни депутатите от ГЕРБ са се хванали за опорката на лидера си Борисов, че могат да направят кабинет само с "Демократична България" и никой друг. Колко е реалистично това? Общият брой на двете парламентарни групи е 87. До 121, колкото е необходимо за кабинет, трябват още 34 гласа.
"Продължаваме промяната" имат 53. Но малка е вероятността те да подкрепят кабинет с участието на ГЕРБ. Това при техните отношения е абсолютно невъзможно. Още повече, че ако това се случи ПП ще загубят голяма част от елетората си.
Движението за права и свободи /ДПС/ имат 36 депутата. С тях може да се случи кабинет. Стават 123 гласа. Но това е абстракция. Няма шанс ДПС да подкрепят правителство, в което да има хора на Иво Прокопиев или общо с ДБ да подкрепят кабинет на малцинството, предложен от ГЕРБ. А и ДБ категорично ще откажат такова участие, защото те се върнаха в политическия живот, благодарение на акцията в Росенец срещу резиденцията на Ахмед Доган.
"Възраждане" имат 27 депутата. Те си следват самостоятелна политика и единствени ще са доволни да има нови избори, които ще са след тежка и скъпа зима. БСП са с 26. Дори да влезе в съюза ГЕРБ-ДБ пак няма да стигнат гласовете. Но ако към тази коалиция се присъедини Стефан Янев с неговите 12 човека, сметката излиза. Но тази коалиция ще има много крехко мнозинство от 123 депутати. Което ще е трудно за прокарване на каквито да е политики.
Разбира се съществува и вариантът да се намали кворума, като една или няколко парламентарни групи не влязат в зала при гласуване на кабинет. Нещо което не е невъзможно, но ще е толкова неустойчиво, че по -скоро не е решение. Ситуацията е цугцванг.
 
Емилиян Кънчев

Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14