Новини

Заместничка на Минеков финансира проект на сина си с десетки хиляди левове държавни пари

  28.11.2022 20:10  
Заместничка на Минеков финансира проект на сина си с десетки хиляди левове държавни пари

Заместничката на Велислав Минеков Борислава Танева финансира проект на сина си с десетки хиляди лева държавни пари по програма на национален фонд "Култура" в "конкурс" - майки и деца, пише "Труд".

Майката, финансирала проекта на детето, е не само заместник-министър на културата, но и упълномощена изрично от Минеков да председателства вместо него Управителния съвет на Национален фонд култура (НФК), който е провел „конкурс“, за да разпредели повече от 12 000 000 лева държавни пари.

Проектът на Drop Down Community, с продуцент Алекс Атанасов, син на заместник-министърката на Минеков, е финансиран с 31 517.40 лв. става ясно от публично публикувани „резултати“.

Това е безспорен пример за „етично поведение“ на лице заемащо висша публична длъжност… пореден.

Фрапиращ факт, който стана ясен наскоро е и това, че с близо 100 000 лева държавни пари е финансиран по същата конкурсна процедура на НФК на действащ към момента на провеждане на конкурса член на Управителни съвет на Национален фонд култура – лицето Яна Генова, директор на Фондация „Следваща страница“.

В условията на конкурса е ясно записано, че проекти на организации на членове на УС на НФК са абсолютно недопустими дори да кандидатстват, камо ли да бъдат одобрени за финансиране с решение на същия този управителен съвет, след няколко етапа на оценка.

Какво продължава да се случва в Министерство на културата? Минеков… спиш ли?

Десетки организации, участвали в конкурса, алармираха за случващото се в публични срещи включително с въпросната майка- заместник министър на Минков, със самия Минеков  и изпълнителни директори и администратори в Национален фонд култура, хранени от народа да свършат нещо смислено в културата, нещо различно от търговия. Наблюдаваме само снишаване на властта с цел да се забрави случилото се и порочните практики да продължат

„Труд“ и Информационна агенция ПИК писаха по темата за конкурса по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФК още в началото на септември 2022 г. Решението на Управителния съвет на Национален фонд култура, с което окончателно са одобрени резултатите по тази програма все още никой не е виждал черно на бяло – някак е неудобно да се покаже публично как заместник министър на културата е подписала решение на държавна структура, която тя е упълномощена на председателства, с което одобрява едни няколко десетки хиляди лева за проект на сина си. Или пък  - член на Управителния съвет на същата тази структура получава близо 100 000 лева за фондация, която управлява като директор.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14