Свят

Румъния: Евроатлантическата общност става по-силна и единна

  28.11.2022 20:08  
Румъния: Евроатлантическата общност става по-силна и единна
  Reuters

Евроатлантическата общност излиза по-силна и по-укрепнала от тази криза - по-единни сме и по-решени да защитаваме фундаменталните си ценности, заяви днес в Букурещ румънският президент Клаус Йоханис в реч по време на Мюнхенската лидерска среща, предаде Аджерпрес.

Мюнхенската лидерска среща, която е част от годишната програма на Мюнхенската конференция по сигурност, събира днес и утре в Букурещ над 75 представители на високо равнище от над 25 страни, настоящи и бивши официални представители, авторитетни експерти и анализатори, лидери на общественото мнение, за да обсъдят теми от съществен интерес от регионалния, европейския и евроатлантическия дневен ред. Събитието се провежда преди насрочената за 29 и 30 ноември среща на външните министри на страните членки на НАТО.

"Евроатлантическата общност излиза по-силна и по-укрепнала от тази криза. По-единни сме, по-решени да защитаваме фундаменталните си ценности: демокрацията, правата на човека, правовата държава и правото на всяка нация да избира приятелите и съюзниците си. Единството означава и солидарност. Нашата солидарност с Украйна трябва да продължи по координиран начин. Всички партньори трябва да предложат на Украйна това, от което има нужда, за да защитава суверенитета и демокрацията си толкова дълго, колкото е необходимо", посочи държавният глава.

Йоханис подчерта в този контекст, че "ирационалната война, започната от Русия на 24 февруари, не е агресия само по адрес на Украйна, а и истинска атака срещу нашите фундаментални ценности и принципи, срещу архитектурата за северноатлантическата сигурност".

"Сега нашата обща сила, солидността и демократичните ни ценности са поставени на историческо изпитание. Девет месеца, след като започна конфликтът в Украйна, получихме уроци, които са очевидни. Два резултата са много ясни. На първо място, нашето трансатлантическо партньорство излезе по-силно от тази криза. На второ място, регионът на Черно море показа стратегическата си важност за евроатлантическата сигурност и за регионалната стабилност", заяви Йоханис.

Той говори и за подкрепата, която Румъния е оказала на Украйна.

"Румъния като страна членка на НАТО и ЕС с най-дългата обща граница с Украйна, се намираше от самото начало на първа линия в отговора на тази многоизмерна криза, предизвикана от агресията на Русия: чрез управлението на над 2,9 милиона украински бежанци, които влязоха в Румъния; чрез осигуряването на доставки на съществена хуманитарна помощ от Румъния и други страни; чрез улесняването на транзита на зърно и други земеделски продукти от Украйна, за да се предотврати глобална продоволствена криза - над 8,4 милиона тона преминаха през Румъния. Тези усилия за подкрепа трябва да продължат да фигурират приоритетно в трансатлантическия дневен ред", подчерта Йоханис.

Черноморският регион отдавна е "основното пространство за проява на агресивното поведение на Русия", изтъкна още президентът, като добави, че трябва да бъдат развити политики на дългосрочна подкрепа за Украйна, Молдова и Грузия.

"Регионът на Черно море отдавна е основното пространство за проява на агресивното поведение на Русия и за тестване на нашия колективен ангажимент за регионалната сигурност и стабилност. Можахме да видим това с войната в Украйна. Нещо повече, страни като Република Молдова и Грузия са най-уязвимите спрямо последиците от тази война. Трябва да разработим политики за подкрепа в дългосрочен план за Украйна, Република Молдова и Грузия", заяви още Йоханис.

Той напомни, че Румъния традиционно е един от най-големите поддръжници на сближаването на ЕС с тези страни и отбеляза, че заедно с Германия и Франция е лансирала Платформата за подкрепа за Молдова за набиране на финансова помощ за страната от международната общност. Той отбеляза също, че Румъния осигурява между 80 и 90 процента от потреблението на електроенергия на Молдова.

Йоханис определи срещата на върха на НАТО в Мадрид като "повратна точка" за постигането на по-силна и по-сплотена възпираща и отбранителна позиция в източния фланг на НАТО, а Новата стратегическа концепция е признала черноморския регион като зона от стратегическо значение за Алианса.

"Използвам тази възможност, за да изразя признателността си към нашите съюзници и партньори, които показаха единство и солидарност чрез осигуряването на най-същественото до момента съюзническо военно присъствие в региона на Черно море и източния фланг", посочи Йоханис.

Външният министър Богдан Ауреску на свой ред заяви, че "Букурещ ще бъде през тези дни столица на европейската и евроатлантическа дипломация, което показва стратегическата ролята на Румъния и на черноморската зона".

По думите му организирането на срещата в Букурещ "е признание за стратегическата роля на Румъния в Черно море, защото нещата, които се случват в Черно море, не остават в Черно море".


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14