Икономика

Визите за Тайланд се издават електронно или на летището при пристигане

  28.11.2022 20:02  
Визите за Тайланд се издават електронно или на летището при пристигане
  google

Визите за българи за влизане в Тайланд вече се издават само по електронен път или при пристигане на летището. Това обяви за TravelNews Виктор Меламед, почетен консулт на кралството у нас. Мярката е въведена за редица държави и е в сила от 1 ноември 2022 г. Консулството в София и посолството в Румъния вече не издават визи, подчерта Меламед. Той уточни, че България не е освободена от визовия режим. Информация и начина за получаване на електроннта виза ще намерите на специалната страница https://www.thaievisa.go.th/.

За кратък престой до 30 дни визата може да се вади на летищата и струва 2200 бата, което е около 62 долара. Задължително трябва да си носите паспортна снимка. Ако сте забравили, на летището има машини за самозаснемане. Предварително през сайта също може да се кандидатства за краткосрочна виза, за да се избягват огромните опашки при пристигане, посъветва Меламед. При престой над 30 дни е задължително електронна виза и не става на летището.

За кандидатстването през сайта са необходими следните документи – паспортна снимка в електронен вариант, втора лична снимка, на която да сте лично с показана и видима водещата страница от паспорта, документ от банка на английски език за притежание на минимум 3000 евро/долара или равностойността в лева, който да е с подпис и печат, служебна бележка от работодател на английски език за длъжността, местоработата и размера на заплатата. Визата се заплаща с кредитна карта. Туроператорите и българи, които пътуват за Тайланд, вече се оплакват, че платформата е доста сложна и дава много грешки.

Виктор Меламед очаква през следващите три месеца голям наплив от български туристи в Тайланд след двегодишен отлив заради Ковид пандемията. За първи път от години ще има директни чартъри от София до Пукет покрай Нова година и през първите месеци на 2023 г. Преди пандемията беше достигнат рекорд от над 47 000 български туристи, които посетиха популярната дестинация в Югоизточна Азия, посочи Меламед. Той не очаква да се възстанови броят на българите през тази и следващата година заради поскъпването на самолетните билети и хотелите. В момента самолетните билети от София до Банкок или Пукет през Истанбул или Доха излизат около 1000 евро. Докато преди пандемията бяха около 400 евро.  

В момента Пукет е пълен с руснаци и украинци, които живеят там. Едните бягат от войната, а другите от мобилизацията, твърдят туроператори. Друга многобройна група са индийците, които са се завърнали в Тайланд. Покрай Коледа и Нова година се очаква огромен наплив и на европейските туристи. Засега китайците ги няма, защото са ограничени заради налагането им на карантина при завръщането им в страната си. Тайланд отчете рекордните 40 млн. туристи през 2019 г.

Мирослав Иванов


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14