Икономика

ЕК: Руският петрол е само за българския пазар, а не за износ

  28.11.2022 16:11  
ЕК: Руският петрол е само за българския пазар, а не за износ

Европейската комисия не е променила становището си за това как България може да прилага отстъпката от санкциите на ЕС, наложени срещу вноса на руски петрол. Това заяви говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпрос.

България се ползва от специална отстъпка от санкциите срещу вноса на руски петрол заради географското си положение. Преди няколко седмици обяснихме нашето виждане и то остава непроменено. В "конструктивен контакт" сме с българските власти и трябва да изчакаме резултата", посочи говорителят.

Изключението е до края на 2024 г., отбеляза той. Целта на изключението е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави - от ЕС или чужди страни. Уточнението от комисията се наложи, след като служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев заяви, че проверката на регламента е показала, че няма изрична забрана за износ на нефтопродукти, произведени от суров руски петрол, внесен по море.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14