Новини

Стефан Янев настоя за коалиционно споразумение за правителство

  28.11.2022 14:57  
Стефан Янев настоя за коалиционно споразумение за правителство

Политическите сили, които евентуално ще излъчат редовно правителство, трябва първо да сключат коалиционно споразумение, в което ясно да са разписани правилата, по които ще функционира коалицията, подкрепяща кабинета, както и нейните приоритети.

Това обяви лидерът на „Български възход“ (БВ) Стефан Янев пред президента Румен Радев. Той е последният водач на парламентарна формация, който разговаря с държавния глава в рамките на консултациите, провеждани от Радев през последните седмици за търсене на изход от политическата криза. Публичната среща между двамата продължи изненадващо кратко - по-малко от 15 минути, а тонът беше съвсем мирен, съвсем различен от предните срещи на Радев, на които той влезе в открити конфликти с редица политически сили - ГЕРБ-СДС, ПП и БСП. Лекотата, с която премина разговорът, несъмнено се дължи на факта, че Янев е бивш служебен премиер, назначен от държавния глава, и двамата се разбират добре.

Президентът се поинтересува какъв според Янев е най-подходящият формат на едно редовно правителство - дали да бъде съставено от експерти или да се запълни с партийни представители, за да носи ясна политическа отговорност. Според лидера на БВ обаче на този етап е по-важно политиците да се разберат за принципите и приоритетите на бъдещата управляваща коалиция. Всяка парламентарна формация трябва първо да излъчи контактна група, с която да разговаря с останалите, така че да се подготви коалиционно споразумение, смята Янев. На по-късен етап може да се определи какви да са лицата, които да участват в кабинета.

За отбелязване е, че мненията на Радев и Янев за настоящата ситуация в парламента практически съвпаднаха напълно. Държавният глава даже се оплака на бившия си подчинен от останалите политически сили: "От началото на тези консултации измина вече месец. Предоставих достатъчно време на парламентарните политически партии да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет. Но не виждам резултат в тази посока."


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14