Новини

БСП се отказа от общинските си съветници в Пловдив заради Георги Гергов

  27.11.2022 18:43  
БСП се отказа от общинските си съветници в Пловдив заради Георги Гергов

Общинските съветници на БСП в Пловдив вече не представляват партията. Това обяви на брифинг в града лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя уточни, че не иска БСП да се свързва с хора, които подкрепят задкулисието.

Повод за реакцията на Нинова е опитът за овладяването на дружеството "Международен панаир Пловдив" от бизнесмена Георги Гергов, който преди време беше изхвърлен от ръководни функции в БСП. Тази седмица се разбра, че решението за апортирането на варненските акции в панаира се отлага до произнасяне на съда.

"Нашата позиция е за оставане на панаира в ръцете на общината. Общинските съветници на БСП в Пловдив вече не представляват БСП. Не можем заради целта да запазим уж общинските си съветници в града да изменим на характера си за политика и прозрачност и да се подчиним на задкулисето", заяви Нинова.

В четвъртък (24 ноември) по предложение на варненския кмет Иван Портних и с решение на Общинския съвет в града, акциите, които Варна притежава в Пловдивския панаир бяха апортирани в контролираното от Гергов дружество "Пълдин туринвест". До този момент то държеше 50.3% от акциите на панаира. С дяловете на Община Варна в размер на 29% от капитала на компанията Гергов трябва да контролира вече общо 79% от акциите на Пловдивския панаир.

Със същото решение от четвъртък Общинският съвет е задължил кмета на Пловдив, ако все пак акциите на Варна от Пловдивския панаир бъдат апортирани в "Пълдин туринвест", да обжалва този акт по съдебен ред Решението е гласувано след едночасови дебати като 39-ма са гласували "за", нито един не се е обявил против, а деветима са се въздържали. По информация на "Под тепето" въздържалите се са представителите на групите "Автентична лява БСП" (която не се ползва с доверието на ръководството на партията) и ГЕРБ.

Ще има ли правителство

Корнелия Нинова повтори тезата на БСП от последното заседание в парламента, на което в продължение на 12 часа се обсъждаха промените в Изборния кодекс, че има съмнение за фалшификация на последните избори. Тя каза, че се надява прокуратурата да се самосезира. Ако не го направи, в партията ще се съберат да обсъдят дали те да не сигнализират държавното обвинение.

Лидерът на БСП потвърди, че е чула предложението на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, което беше разгласено от депутата от левицата Георги Свиленски. Според него бившият премиер е казал пред цялата парламентарна група на партията, че ще им даде кода за машините за гласуване, ако оттеглят законопроекта си за промени в Изборния кодекс, които предвиждат да се върне хартиената бюлетина. Днес Петков отхвърли обвиненията и каза, че е предложил международен одит на машините за спокойствие на БСП.

"Продължаваме промяната" поставя като ултиматум за разговори за правителство оттеглянето на промените в кодекса, но ние няма да го направим. Тяхна воля, щом заради това няма да искат да преговарят с нас за кабинет. Аз все пак си мисля, че има възможност може да се сглоби правителство", каза Нинова.

Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14