Новини Свят

Безпрецедентни протести в Китай заради COVID ограниченията

  27.11.2022 17:17  
Безпрецедентни протести в Китай заради COVID ограниченията

Хиляди демонстранти в Шанхай протестират и днес в знак на протест срещу строгите ограничения на COVID-19, съобщи Ройтерс. Вълната от гражданско неподчинение, която включва протести в градове като Пекин и Урумчи, е безпрецедентна в континентален Китай, откакто президентът Си Дзинпин пое властта преди десет години. В четвъртък 10 души загинаха, а девет бяха ранени при пожар в жилищна сграда в северозападния китайски град Урумчи, столица на автономния район Синцзян. Голяма част от Синцзян е блокирана вече над 100 дни, за да се ограничи разпространението на COVID-19.

Снощи в най-многолюдния китайски град Шанхай, жителите се събраха на улица, която носи името на Урумчи, за бдение със свещи, което се превърна в протест в ранните часове на неделя. Протестиращите скандидарха: "Да се отмени блокирането на Урумчи, да се отмени блокирането на Синдзян, да се отмени блокирането на целия Китай!". По-късно голяма група скандира: "Долу Китайската комунистическа партия, долу Си Дзинпин" в рядък публичен протест срещу ръководството на страната, пише Ройтерс. 

"Аз съм тук заради инцидента с пожара в Урумчи. Тук съм заради свободата. Зимата идва. Нуждаем се от свобода", казва един от протестиращите. След пожара в Урумчи в четвъртък, в петък вечерта тълпите излязоха на улицата, скандирайки: "Край на блокадата!". Твърди се, че жителите на горящата сграда не са успели да избягат навреме, защото е била частично заключена, което градските власти отричат.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14