Анализи

Карадайъ се включи в политическия спор в Народния театър

  27.11.2022 16:50  
Карадайъ се включи в политическия спор в Народния театър

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се включи в политическия спор в Народния театър, като защити партийната функционерка Велислава Кръстева в ефира на bTV. Той заяви, че пиарката не нарушава никакви закони, "а напротив" - и не намира причина за реакцията срещу нея в театъра. 

Назначената от новия директор Васил Василев за завеждаща "Връзки с обществеността" в културния институт преди това бе дългогодишен говорител и два пъти депутат от ДПС. На изборите на 2 октомври тя придружаваше Ахмед Доган до секцията, което предизвика възмущението на Главния режисьор на театъра (също назначен от Василев) Александър Морфов. В края на октомври след представление на "Хъшове" той надраска вратата на кабинета й с надписи "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", "ДПС" и "Изчезвай". По-късно в подкрепа на позицията на Морфов се обявиха актьорът Валери Йорданов и неколцина други негови колеги, а режисьорът Явор Гърдев и писателят Захари Карабашлиевподадоха оставки от Народния. 

"Някой решил да протестира, защото някой друг е депесар. И този депесар няма право да работи ли? Какво да ги правим депесарите, на Марс ли да ги изселим? Прави впечатление, че ако си депесарин, това е нещо лошо. Аз ви го казвам - най-доброто нещо за последните 33 години в България се нарича Движение за права и свободи, създадено от д-р Ахмед Доган. Да си депесар е гордост, не е проблем", каза Карадайъ пред Мария Цънцарова, видимо изнервен от въпросите й по темата.

Политикът нападна актьорите от Народния театър с въпроса къде са били те и протестирали ли са, когато е нарушавана Конституцията. Той обаче не уточни кой случай визира.

АПЕЛ

Междувременно в скандала за първата ни сцена се включи и актрисата Албена Колева. Снощи тя публикува във Фейсбук "Апел за спасяването на Народния театър". В писмото си разкрива детайли от "кухнята" на трупата, които не са свързани пряко с политическата принадлежност на Кръстева. "... с назначаването на Госпожа Велислава Кръстева за заместник директор и PR в театъра рязко се промени творческата атмосфера. При липсата на Закон за театъра новоназначеният Директор и неговата заместничка управляват, позовавайки се дословно на Трудовия кодекс, който в голяма степен е неприложим за творческите институции и регулира основно дейността на администрацията. Госпожа Кръстева не е работила в театър и неусетно започна да прокарва взаимоотношения, които много бързо доведоха до оставки на творци и уволнения на ценен сценичен персонал", пише Колева.

Тя припомня, че реабилитирането на звезден режисьор като Морфов е било сред ключовите точки в програмата на Васил Василев и му е помогнало да спечели конкурса за директорско място. "Но той въдвори в театъра и нова администрация, която сякаш му става по-скъпа", заключава актрисата.

Албена Колева е щатна актриса в Народния театър от 2010 г. Играла е в много от знаковите представления на академичната сцена, а през този сезон участва в спектаклите "Шърли Валънтайн", "Двубой", "Чудесна неделя за Creve Coeur".

Преди 10 дни в Народния театър "Иван Вазов" по заповед на директора започна "вътрешно разследване" срещу Морфов, резулатите от което още не са обявени публично. 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14