Свят

Над 20 държави подкрепиха инициативата на Киев Зърно от Украйна

  27.11.2022 10:54  
Над 20 държави подкрепиха инициативата на Киев Зърно от Украйна

Повече от 20 държави подкрепиха инициативата на Киев "Зърно от Украйна", като общата събрана сума е около 150 млн. долара. Подготвят се и до 60 кораба, които да напуснат пристанищата с украинско зърно. Инициативата "Зърно от Украйна" беше обявена в деня на възпоменание за Гладомора - масов глад по време на сталинския режим през 1932-1933 г.  Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че никога повече гладът не трябва да се използва като оръжие:

"Украинците преживяха геноцид. И днес ние правим всичко възможно и невъзможно, за да спрем новата политика геноцид на Русия. Стъпка по стъпка създаваме система, която ще спре агресията, ще ликвидира последствията от нея и ще гарантира дългосрочна сигурност". Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Полша ще подкрепи инициативата с 20 милиона долара за улесняване на износа на зърнени култури за Африка. Варшава разширява инфраструктурата в района на границата и подготвя транспортни линии в подкрепа на износа на зърно и други стоки от Украйна. 

Литва е изпратила в Украйна 6 камиона с енергийно оборудване - повече от 100 трансформатори с различна мошност, като предвижа да изпрати още такива съоръжения.  Белгия ще достави на Украйна подводни безпилотни апарати и мобилни лаборатории, а около сто белгийски инструктори ще обучават украински войници. Повече от 30 души са загинали в Херсонска област вследствие на продължаващия руски обстрел от източния бряг на Днепър, след изтеглянето на руските сили от Херсон преди две седмици, съобщиха от украинската полиция. По-рано електрозахранването в града бе възстановено, но в 14 украински области и в Киев действащите ограничения остават в сила.

В Киев и още 14 украински области продължават проблемите с електроснабдяването вследствие на руските ракетни удари. Във всеки регион са засегнати повече от 100 хиляди абонати, съобщи украинският президент Зеленски. Обилни снеговалежи се очакват от днес в украинската столица. По-рано операторът на електропреносната мрежа "Укренерго" съобщи, че могат да бъдат покрити три четвърти от нуждите на потреблението, което налага ограничения и прекъсвания на електрозахранването в цяла Украйна. 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14