Новини Свят

Внезапно почина външният министър на Беларус

  27.11.2022 08:50  
Внезапно почина външният министър на Беларус

Почина външният министър на Беларус Владимир Макей, съобщи агенция БелТА. Макей, който през август навърши 64 години, заемаше поста на първи дипломат от 2012 г.  Внезапната му кончина идва точно преди визитата на руския външен министър Сергей Лавров в Минск, планирана за неделя и понеделник. Няма информация каква е причината за смъртта. 

Говорителят на беларуското министерство Анатол Хлаз коментира, че в последните дни Макей е правил планове за работата си и нищо не е предвещавало, че живее последните си часове. 

"Шокирани сме от новината" за смъртта на беларуския външен министър", написа в  "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 

А в Киев подозират, че дипломатът може да е убит.  "Има слухове, че Макей може да е бил отровен. Макей бе спряган за наследник на Лукашенко. Той бе сред малцината, които не бяха под руско влияние. Според слухове това е намек към Лукашенко", коментира съвеникът на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко в "Туитър".

Преди президентските избори и масовите антиправителствени демонстрации в Беларус през 2020 г. Макей беше един от инициаторите за това Беларус да подобри отношенията си със Запада и критикуваше Русия, но после промени позициятаа си и дори обяви, че протестите са инспирирани от зарадни агенти, отбелязва Ройтерс.

Владимир Владимирович Макей е роден на 5 август 1958 г. в Гродненска област. Завършва Минския държавен педагогически институт за чужди езици. Работи в Съвета на Европа и като началник на управлението за общоевропейско сътрудничество в беларуското външно министерство. През 2000-2008 г. е помощник на президента Александър Лукашенко, а през август 2012 г. е назначен за министър на външните работи, припомня БТА.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14