Икономика Новини

Катар заплаши да изтегли инвестициите си от Лондон

  26.11.2022 19:58  
Катар заплаши да изтегли инвестициите си от Лондон

Катар започна преразглеждане на инвестициите си в Лондон, след като транспортните власти на града тази седмица забраниха туристическите реклами на държавата от Персийския залив в автобусите, такситата и метрото в столицата, съобщи съботният Financial Times.

Вестникът пише, че ходът на Transport for London (TfL) е бил предизвикан от опасения относно позицията на домакина на световното първенство по футбол относно правата на ЛГБТ+ общността и отношението му към работниците мигранти.

FT цитира лице, участващо в прегледа на Катар, което казва, че TfL, която се председателства от кмета на Лондон Садик Хан, се е свързала с Q22, органът, който контролира Световното първенство по футбол и туристическия орган на Катар, тази седмица, за да ги информира за забраната.

Забраната на TfL се тълкува като съобщение от кметството, че катарският бизнес не е добре дошъл в Лондон“, каза лицето, цитирано.

Катар е един от най-големите инвеститори в Лондон чрез своя суверенен фонд.

Qatar Investment Authority (QIA) притежава Harrods, универсалния магазин, небостъргача Shard и е съсобственик на Canary Wharf. Държавата от Персийския залив също така притежава хотелите Savoy и Grosvenor House, 20% дял в летище „Хийтроу“ и 14% дял в Sainsbury’s, втората по големина група супермаркети във Великобритания.

Говорител на TfL каза, че преди Световното първенство е предоставило на своите рекламни партньори и марки „допълнителни насоки относно рекламата, която вероятно ще считаме за приемлива за пускане по време на турнира, като същевременно гарантира, че футболните фенове няма да бъдат лишени от възможността да подкрепят техните отбори“.

Всяка рекламна кампания продължава да се преглежда за всеки отделен случай.“

TfL каза, че реклама, която насърчава пътуване до Катар, туризъм в Катар или изобразява Катар като желана дестинация, няма да се счита за приемлива.

Службата за комуникации на правителството на Катар не отговори веднага на искането за коментар на Reuters.

Под светлината на прожекторите, тъй като е домакин на Световното първенство по футбол, Катар се защити от критиките, заявявайки, че е гостоприемна страна, която не дискриминира хората, и отрече обвиненията в малтретиране на работници. Хомосексуалността е незаконна в Катар.

Ако публикацията е била интересна и полезна за Вас, не пропускайте да ни последвате в социалните мрежи Facebook, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За новини, свързани с екологично, социално и корпоративно управление (ESG), посетете специализирания сайт ESGnews.bg.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14