Новини

Доц. Наталия Киселова: Държавният глава ще бъде изправен пред много сериозна дилема при връчването на третия мандат

  25.11.2022 12:36  
Доц. Наталия Киселова: Държавният глава ще бъде изправен пред много сериозна дилема при връчването на третия мандат

Всъщност няма да брои машината. Ще броят членовете на СИК. Това е същината, а не толкова, че се възстановява възможността от април миналата година, когато имахме възможност да изберем технологията, чрез която да гласуваме - чрез машина или на хартия. Това каза за БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", която анализира промените в Изборния кодекс.

„Ще се принтира не разписка, а бюлетина, напечатана предварително от БНБ с всякакви възможни защити. БНБ може ли да изработи такава хартия и тази хартия ще бъде ли съвместима с машините. ПГ на ГЕРБ има председател на НС и по негова инициатива могат да бъдат свикани едно или няколко извънредни заседания за гласуване на Изборния кодекс", каза още доц. Наталия Киселова.

„Всеки от двата блока - около ГЕРБ и около ПП, вече на полето на предизборната кампания догодина ще трябва да обяснява защо не е положил усилия за съставяне на правителство, затова ПП ще предложи структура и състав на кабинет с втория мандат, но с неприемливи за ГЕРБ лица, за да не бъде подкрепен от тях. След заявката на ПП, че ще предложат състав на правителство, и "ГЕРБ ще бъдат принудени да се отсрамят. Държавният глава ще бъде изправен пред много сериозна дилема при връчването на третия мандат", коментира доц. Киселова.

"Според мен не е решил. Обстановката може да се промени за месец или повече. Между 7 и 9 седмици и половина им остава на Народното събрание, ако няма формирано правителство и в тези 7-8-9 седмици трябва да се направят няколко важни неща. Радев не иска да е архитект на коалиция, но проблемът е в Народното събрание - там няма концепция да се погледне отвъд парлментарните избори, или местните", добави доц. Киселова.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14