Новини Свят

Папа Франциск уволни цялото ръководство на Каритас

  22.11.2022 22:04  
Папа Франциск уволни цялото ръководство на Каритас

Папа Франциск уволни цялото ръководство на "Каритас Интернационалис" - международната благотворителна организация на Римокатолическата църква, базирана във Ватикана. "Каритас" ще се управлява от комисар временно - до избирането на нови шефове.  

Отделът за развитие на Ватикана, който ръководи организацията, съобщи в изявление, че външна проверка е установила нездрава атмосфера и лоши управленски практики в централата на организацията.

"Не се появиха доказателства за лошо финансово управление или сексуална неуместност, но други важни теми и области, на които трябва да се обърне спешно внимание, излязоха от работата на групата. Бяха отбелязани реални недостатъци в управлението и процедурите, които сериозно накърниха екипния дух и морала на персонала", се казва в изявлението на офиса за развитие. 

Сред засегнатите от папския декрет е цялото оперативно ръководство начело с главния изпълнителен директор Алойшъс Джон. Кардинал Луис Антонио Тагле, който номинално беше президент на "Каритас", но не участваше в ежедневните операции, ще се оттегли като президент, но ще остане в нова роля  -  ще помага на комисаря да поддържа връзките с националните организации на "Каритас" и да подготви за избор на ново ръководство догодина. 

Промените не засягат ръководството на нито една от 162-те национални организации за развитие и подпомагане, които съставляват глобалната конфедерация "Каритас", посочва БТА.

"Каритас Интернационалис" (Caritas Internationalis), базирана във Ватикана, е конфедерация от 162 католически организации за подпомагане, развитие и социални услуги, работещи в повече от 200 страни. Организацията има повече от милион служители и доброволци по целия свят.


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14