Икономика

Докога ще продължи мярката за горивата

  19.11.2022 17:18  
Докога ще продължи мярката за горивата

Трябва да се работи в посока увеличаване на минималната работна заплата. Когато има висока инфлация, разходите на хората растат, а приходите им не догонват тази инфлация. Това коментира пред NOVA вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев. Той уточни, че се придвижат допълнителни срещи с работодатели и синдикати.

„Ние работихме в две основни посоки - стопиране на инфлацията. Което успяхме да постигнем. Данните за октомври показват, че реално инфлацията вече върви надолу. Това не се е случвало от началото на тази година. На второ място - да приложим всички необходими мерки, за да може доходите на хората да догонят нивата на инфлацията”, допълни той.

Алексиев обясни, че служебното правителство е работило целенасочено и приоритетно, за да има гарантирани доставки на газ. „Ние обявихме прозрачни процедури за доставка на синьо гориво. Това ни помогна да постигнем много добри и по-ниски цени. Остава един основен проблем - липсата на слотове. Водим активни разговори с Гърция, Турция, Италия и с Хърватска за осигуряване на тези слотове”, уточни министърът.

Вицепремиерът подчерта, че кабинетът „Донев” е взел решение да финансира допълнително мярката за горивата и тя да продължи до края на декември: „За следващата година подготвяме друга мярка - пак за компенсиране на високите цени на горивата. Тя ще бъде по-насочена към най-уязвимите слоеве на обществото, а не парите да се раздават на калпак”, каза Алексиев.

За декември се предвиждат около 40 млн. лева за мярката. „Работим по няколко неща за мярката - първото е критерият да е подоходен. Хората, които са с най-ниски доходи, да могат да се възползват. Мярката ще бъде насочена към всички нуждаещи се от транспорт. Работи се върху критериите и те ще бъдат обявени следващата седмица”, обясни той.

Освен за личните автомобили, ще има компенсация и за хората, които ползват обществен и железопътен транспорт. „Какъв ще е размерът на отстъпката зависи от прихода.
Призовавам депутатите да приемат колкото се може по-бързо законодателните промени, които сме предложили, свързани с изземване на свръхпечалбите от енергийния сектор и този на горивата”, добави Алексиев.

Вицепремиерът се похвали, че откакто е дошъл служебният кабинет, цените на горивата са спаднали с 30-40 стотинки. „В момента България има най-евтините горива в цяла Европа. Те дори са по-евтини от тези в Сърбия”, заяви той.

Ако се наложи, Алексиев обясни, че е готов да остане още един мандат в стола на служебен вицепремиер: „Предпочитам да не се налага, но ако се наложи, няма голям избор. Щом съм тръгнал, трябва да си довърша делото”, коментира служебният министър на транспорта. 


Анкета

Одобрявате ли връщането на хартиената бюлетина?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14